Dutch Distortion

 

Recensies

MaYaN – Quarterpast

MaYaN is een project ontstaan uit een samenwerking tussen Mark Jansen (Epica, ex-After Forever), Sander Gommans (ex-After Forever) en Jack Driessen. (ex-After Forever) Het idee was om technische death metal te maken met orchestrale arrangementen. Al snel bleek echter dat Sander geen tijd meer had. Als vervanger kwam gitarist Frank Schiphorst (ex-Symmetry, ex-Control Human Delete) in beeld. Er ontstond een sterke chemie tussen de drie muzikanten. Hetgeen dat daaruit voortkwam is op deze debuutplaat terecht gekomen. Om de zaak tot buiten de project sfeer te brengen werden er voor Quarterpast meerdere muzikanten aangetrokken, en werd MaYaN omgedoopt tot een fulltime band.

De muziek van MaYaN kan dus worden omschreven als technische death metal met symfonische en progressieve uitspattingen. Quarterpast is gevuld met dynamische nummers, waarin ruimte is voor zowel death metal intensiteit als filmisch orchestrale rustpunten. De ‘hoofdvocalen’ van de plaat zijn de grunts en screams van Mark Jansen zelf, welke hij zeer verdienstelijk neerzet. Mark wordt op deze plaat ook bijgestaan door een keur aan gast zangers en zangeressen voor de cleane stukken. Deze cleane zang zorgt voor afwisseling in het geheel, wat een interessante dynamiek oplevert. Het gitaarwerk van de heren Isaac Delahaye (Epica) en Frank Schiphorst is zoals verwacht van hoog niveau en zelfs indrukwekkend. Er is gekozen voor een vrij gitaar georiënteerde aanpak op deze plaat en de heren krijgen mooi de ruimte om te laten horen wat ze in huis hebben. Naast de gitaren geeft het zeer dramatische en soms zelfs psychotische orkest en het piano werk van Jack Driessen een film-soundtrack-achtige lading aan de muziek, wat het geheel nog net even wat grimmiger maakt. Verder is het drumwerk van Ariën van Weesenbeek (Epica) en het baswerk van Jeroen Paul Thesseling (Pestilence, Obscura) erg strak en van een even zo hoog niveau als dat van hun medespelers.

Nou lijkt alles op deze plaat zeer goed in orde te zijn, maar er is één punt van kritiek. Na het meermalig beluisteren van Quarterpast blijf ik onder de indruk van de hoeveelheid muziek die er gespeeld word, maar juist doordat het zo uitbundig en overdadig is zou dat mensen kunnen afschrikken. Veel willen geven in je muziek is een mooi streven, maar er bestaat ook zoiets als overdaad. Daar zou bij een volgend album wel voor moeten worden gewaakt. Dit is geen muziek die je even tussendoor als achtergrond muziek aan zet, dus de gemiddelde metalhead heeft wellicht een paar keer luisteren nodig om deze plaat helemaal te verteren.

Desalniettemin denk ik niet dat dit punt van kritiek het succes van Quarterpast in de weg kan staan. Het zit gewoon steengoed in elkaar. Ik raad dan ook alle liefhebbers van stevige metal en grootse muziek aan deze plaat direct aan te schaffen.

Score: 8,8

Tracklist:

 1. Symphony of Aggression
 2. Mainstay of Society
 3. Quarterpast
 4. Course of Life
 5. The Savage Massacre
 6. Essenza Di Te
 7. Bite the Bullet
 8. Drown the Demon
 9. Celibate Aphrodite
 10. War on Terror
 11. Tithe

Totale speelduur – 51:00

Line-up:

 • Mark Jansen (Vocalen)
 • Jack Driessen (Vocalen en Keyboard)
 • Ariën van Weesbeek (Vocalen en Drums)
 • Isaac Delahaye (Gitaar)
 • Frank Schiphorst (Gitaar)
 • Jeroen Paul Thesseling (Basgitaar)

Links:


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie