Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Enslaved en Negură Bunget – De Kade, Zaandam, 27/04/2011

Enslaved stond woensdag 27 april in de Kade in Zaandam in het kader van hun (korte) Circling above and within tour. Als voorprogramma hadden zij Negură Bunget meegenomen. Eigenlijk zou Enslaved al een dik half jaar geleden spelen in de Kade, maar aangezien ze op tour meekonden met Dimmu Borgir werd deze tour uitgesteld naar april van dit jaar.

Anyway, 27 april was het dan eindelijk zo ver! Voor het concert begon heb ik Ivar Bjørnson, een van de oprichters van Enslaved, geïnterviewd. Het interview kan je hier teruglezen.

Het was niet uitverkocht, maar wel gezellig druk in de Kade. Toen we de zaal in kwamen stond het podium erg vol. Voorprogramma Negură Bunget had namelijk het een en ander aan niet-alledaagse instrumenten meegenomen en ze stonden voor de backline van Enslaved. En ja, dan blijft er niet zoveel ruimte meer over. Ondanks de beperkte bewegingsruimte speelde Negură Bunget erg overtuigend.

Enslaved had een goede keuze gemaakt om deze band mee te nemen als voorprogramma. Negură Bunget speelt atmospheric blackmetal met folk-invloeden en ze zijn afkomstig uit Roemenië. Het is dus geen standaard blackmetal en wat dat betreft past dat natuurlijk precies in het straatje van Enslaved, aangezien zij ook allang dat pad hebben verlaten.  Enslaved liet vanavond horen dat ze het spelen van hun oudere werk nog helemaal niet verleerd zijn.

Nadat Negură Bunget een dik half uur de zaal had opgewarmd, was het tijd geworden voor de heren van Enslaved om het podium te betreden. Enslaved was zeer goed op dreef vanavond, of, zoals ze zelf vrolijk op facebook plaatsten: “Zaandam was killer! Can Den Bosch get even close?”. Den Bosch was de volgende dag aan de beurt.

De nadruk in het begin van de set lag op het nieuwe album Axioma Ethica Odini maar verder was het een afwisselende set met (erg) oude tot de wat nieuwere nummers. Ik heb niet de gehele setlist meegekregen, maar onderaan dit verslag staan de nummers die zeker langskwamen (en nee, niet in de goede volgorde). Wat opviel was het goede spel van de heren, en de vocalen van zowel Grutle Kjellson als Herbrand Larsen.

Ondanks dat het nieuwere werk van Enslaved toch behoorlijk afwijkt van het oude materiaal van de heren, pasten de nummers goed bij elkaar. Ik kan eigenlijk niet zeggen dat dit of dat nummer er echt uitsprong, want het klonk allemaal super en het was een zeer overtuigend optreden van Enslaved. Ja, we hebben er lang op moeten wachten maar het was het wachten 100% waard!

 • Slaget I Skogen Bortenfor
 •  

 • Axioma
 •  

 • Ethica Odini
 •  

 • Raidho
 •  

 • Fusion Of Sense And Earth
 •  

 • Ground
 •  

 • Return To Yggdrasil
 •  

 • Giants
 •  

 • Lightening
 •  

 • Isa
 •  

 • Ruun

Foto’s: Lukas Bergman


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie