Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Katatonia – De Kade, Zaandam, 07/05/2011

Katatonia bestaat dit jaar twintig jaar. En om dit te vieren gaven ze een vijftal speciale shows in Europa dit voorjaar, onder de noemer Last Fair Day Gone Night. Tijdens deze speciale shows werd de set opgeknipt in twee stukken, waarbij het eerste deel van de set bestond uit een integrale vertolking van het album Last Fair Deal Gone Down uit 2001 en het tweede deel een reguliere set zou zijn (met overigens ook wel wat nummers die ze niet al te vaak live meer spelen). Omdat Katatonia vanavond dus een dubbele set speelt (met pauze) is er geen voorprogramma meegenomen. Wel hebben ze de merchandise groots aangepakt, er zijn maar liefst vijftien(!) verschillende shirts ter ere van deze tour te verkrijgen, naast allerlei andere merchandise als onderzetters etcetera.

In het rijtje Luxemburg – Keulen – London – Parijs staat de naam Zaandam (als eennalaatste show) en op een warme zaterdagavond 7 mei maakt Katatonia dan ook haar opwachting in de Kade.

De Kade is bijna uitverkocht vanavond en niet alleen buiten is het warm, binnen worden ook al vrij snel tropische temperaturen bereikt. Maar als Katatonia dan eindelijk na een half uur wachten de eerste tonen van ‘Dispossession’ inzet is de warmte snel vergeten. Want wat is het toch heerlijk om Last Fair Deal Gone Down van voor naar achter live te horen! De aanblik van Jonas Renkse was wel even schrikken, de laatste keer dat ik Katatonia heb gezien (in 2008) was Jonas iets minder corpulent dan nu om het zo maar eens uit te drukken.

Zonder veel poespas of praatjes slaat de band zich door de eerste set heen en ik moet zeggen dat de band strak speelde vanavond. Wel had ik af en toe mijn vraagtekens bij de zang van Jonas, bij de lagere zanglijnen had de zang wel wat prominenter aanwezig kunnen zijn (bij de hogere tonen was het trouwens wel goed afgemixt). Dit merkte je ook bij de (weinige) aankondigingen tussen de nummers door, de microfoon stond nogal zacht.

Het leuke van een band als Katatonia is dat er erg veel verschillend publiek op af komt. Van de doorgewinterde metalheads tot de meer rock en prog-georiënteerde mensen. Allen stonden gebroederlijk naast elkaar te genieten van de muziek.

Bij het derde nummer ‘We Must Bury You’ werd er vooraan bij het podium al flink geheadbanged en dat zou alleen maar minder worden bij de wat rustigere nummers. De muziek van Katatonia leent zich niet echt voor een pit, dus wat dat betreft was er vrij weinig beweging vooraan bij het podium. Verder vielen in de eerste set vooral ‘Teargas’ en ‘Tonight’s Music’ in positieve zin op. Aan het einde van deze eerste set van een dik uur gaf de band aan even pauze te gaan houden om een half uur later de tweede set te gaan spelen. In deze tweede set lag de nadruk vooral op het laatste album Night is the New Day, waarvan vijf nummers gespeeld werden. Verder zaten er van elk album behalve Dance of December Souls en Viva Emptiness nummers in deze set verwerkt.

‘Brave’ was de opener van de tweede set en dat was een beetje jammer. Waar de grunts op het album Brave Murder Day uit 1996 al werden ingezongen door Mikael Åkerfeldt (Opeth) omdat Jonas niet meer zo goed kon grunten, vijftien jaar later is het helaas niet beter geworden. Het was wel heel erg lekker om ‘Brave’ live te horen maar neem dan een gastzanger mee (de vorige keer in 2008 dat ik Katatonia zag, nam bijvoorbeeld de eerdergenoemde Mikael Åkerfeldt de zang voor zijn rekening op het nummer ‘Murder’). De tweede set was ook weer heel degelijk en strak gespeeld. Vooral leuk dat ‘Wait Outside’ gespeeld werd. Verder was het een mooie afwisseling van de laatste twee albums met her en der een ander nummer tussendoor. In totaal heeft Katatonia een dikke twee uur op de planken gestaan vanavond en het was heerlijk om zoveel nummers langs te horen en zien komen.

Maar was het nu de legendarische, memorabele show die ik vooraf verwacht had? Nee, dat hebben ze niet helemaal waar kunnen maken. Het was gewoon een erg goede en degelijke set maar ik had nu nergens het idee dat ik bij een twintig-jarig jubileum van de band was. Ik zou dus zeggen: Op naar het 25-jarig jubileum en pak dan wel extra uit! En ach, misschien zeur ik ook wel en zijn we de afgelopen jaren te verwend geraakt door al die bands die op tour integraal hele albums aan het spelen zijn in het kader van whatever reason. Alles moet tegenwoordig speciaal zijn waardoor als je met reden een speciale set speelt zoals Katatonia vanavond, je eigenlijk nog wat extra’s moet doen naast het integraal spelen van – in dit geval – Last Fair Deal Gone Down om het extra memorabel te maken.

Setlist:

Set 1:

 • Dispossession
 • Chrome
 • We Must Bury You
 • Teargas
 • I Transpire
 • Tonight’s Music
 • Clean Today
 • The Future of Speech
 • Passing Bird
 • Sweet Nurse
 • Don’t Tell a Soul

Set 2:

 • Brave
 • Nephilim
 • My Twin
 • I Break
 • Right Into the Bliss
 • The Promise of Deceit
 • Wait Outside
 • The Longest Year
 • July
 • New Night

Toegift:

 • Dissolving Bonds
 • Forsaker

De huidige line-up van Katatonia bestaat uit:

 • Jonas Renkse – zang
 • Anders Nyström – gitaar
 • Daniel Liljekvist – drums
 • Per Eriksson – gitaar (live)
 • Niklas Sandin – bas (live)

Links:
Myspace

Official

 

Foto’s: Lukas Bergman


Een reactie op Katatonia – De Kade, Zaandam, 07/05/2011

 1. Albertjan zegt:

  Gelijk maar even de vinyl versie van LFDGD opgezet. Alhoewel ik persoonlijk meer heb met Brave Murder Day, Tonight ‘s Music en vooral Discouraged Ones is LFDGD na 10 jaar nog steeds een sterk album. Helaas vallen de laatse drie albums bij mij niet zo goed in de smaak. Maar dat zal wel iets met ouder worden te maken hebben.

Geef een reactie