Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

MaYaN en Epica – Paradiso, Amsterdam, 19/05/2011

Een mooie donderdagavond, een gezellig publiek, een mooie zaal en twee bands die er zin in hadden. Daarmee zou je het concert van MaYaN en Epica in Paradiso prima kunnen samenvatten. De reden van deze avond was de officiële release van de plaat Quarterpast van de ‘nieuwkomer’ MaYaN. (zie de recensie van deze plaat hier voor meer info)

De MaYaN-plaat was mij erg goed bevallen, dus ik stond met gezond enthousiasme te wachten op wat de band zou gaan doen. En het mag gezegd worden: ik werd niet teleurgesteld! De band speelde in een klein uur een diverse setlist met een hoop energie. Het podium was aangekleed met grote backdrops en showelementen als vuur en explosies werden zeer sterk toegepast. Omdat dit de CD-release betrof, waren ook alle gastvocalisten bij dit optreden aanwezig. Hierdoor werd het een divers schouwspel waarbij soms negen man tegelijk op het podium stond. Gezellig druk is een goede omschrijving!

Wat wel opviel is dat dit live niet over kwam als een project, maar echt als een band. Vanaf het begin waren alle bandleden druk heen en weer aan het rennen, werd er gelachen en was er contact met het publiek. Mark Jansen heeft laten zien ook zonder gitaar een goede podiumpresentatie te hebben. Hij kreeg het publiek goed mee. Frank Schiphorst maakte ook indruk met technisch sterk gitaarspel. De band is live nog veel bruter dan op CD wat absoluut in hun voordeel werkt. Een speciale vermelding mag ook naar operazangeres Laura Macri, die een stuk onvervalste opera bracht wat bij de nodige luisteraars voor positief kippenvel zorgde en een mooi rustpunt vormde in de setlist.

De enige minpunten aan dit optreden waren dat de orkestpartijen nog wel eens in de muziek verdwenen en dat toch een groot deel van het publiek deze muziek niet zo goed leek te begrijpen. Op een gevulde zaal stond welgeteld vijf man te headbangen en mee te doen en stond de rest vooral hun plekje voor Epica warm te houden. Dit was wel jammer want muziek als deze, verdient meer energie van het publiek. Toch zijn dit maar kleine minpuntjes op een optreden wat verder waanzinnig genoemd mag worden!

Daarna was het ombouwtijd en een klein half uur later betrad Epica de planken. Meteen was het duidelijk dat het gros van het publiek hiervoor gekomen was. De symfonische klanken van deze band vulden de zaal en het publiek ging los. Het is bij Epica ondertussen ook gewoon al bekend wat je krijgt en dat is Bombast met een hoofdletter B. De band speelde een set met live klassiekers die door het publiek hard werden meegezongen. Ook de showelementen die al bij MaYaN langskwamen zoals de vlammen en het vuurwerk werden hier weer met succes toegepast.

Van een geroutineerde band als Epica wordt ondertussen verwacht dat ze goede shows leveren en dit was geen uitzondering. Toch was nu wel weer het geval dat de toetsen en orkestpartijen door het gitaargeweld werden ondergesneeuwd. Wellicht had de geluidsman zijn avond niet. Ook leek drummer Arïen bij Epica wat scherpte kwijt te zijn, maar dat was gezien het geweld van MaYaN ervoor niet zo heel gek. Aan het spel van de rest van de bandleden kon het in elk geval niet liggen. Epica speelde een thuiswedstrijd en zelfs voor een niet enorme Epica-fan als ondergetekende, was het vermakelijk om naar te kijken.

Conclusie van deze avond is dan ook dat MaYaN een mooie indruk heeft achtergelaten omtrent hun live-capaciteiten en dat Epica daarbij een mooie toevoeging is gebleken. Mocht je er als lezer toe in staat zijn: gaat dat zien!

 

Setlist MaYaN:
Symphony of Aggression
Mainstay of Society
Quarterpast
Course of Life
The Savage Massacre
Ezzenza Di Te
Bite the Bullet
Drown the Demon
Celibate Aphrodite
War on Terror
Tithe
Sinners Last Retreat

 

Setlist Epica:
Samadhi
Reign to Surrender
Cry for the Moon
Unleashed
Martyr of the free world
Fools of Damnation
Tides of Time
Kingdom of Heaven

Toegift (Met Floor Jansen)
Sancta Terra
Consign to Oblivion
The Phantom Agony

Links
Epica official
Epica MySpace

MaYaN official
MaYaN MySpace


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie