Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Onslaught / SuidAkrA – Estrodo, Harderwijk, 23/04/2011

Live Report Onslaught, SuidAkrA Estrado Harderwijk

“Scream for Violence Tour”

In Estrado Harderwijk was er op 23 april in samenwerking met NGMNoord Gelders Metaal een avondje metal geprogrammeerd. NGM had een package (met als titel: “Scream for Violence Tour”) bestaande uit Onslaught, SuidAkrA en Final Depravity weten te strikken en ze hebben er zelf Khaoz nog als opener aan toegevoegd. In de oorspronkelijke package zou Debauchery in plaats van Final Depravity meekomen maar om mij onbekende redenen hadden zij zich uit de tour teruggetrokken.

Het schitterende weer en evenementen her en der in het paasweekend deed mij vrezen dat de opkomst niet al te hoog zou liggen. Toch waren er wel wat bezoekers. De zaal was voor ongeveer de helft vol. Wel een ontzettend leuke zaal trouwens, dat Estrado. Hier mag wat mij betreft wel vaker metal worden geprogrammeerd! Consumpties hadden ook nog eens een schappelijke prijs (€2,-). Het geluid was prima voor elkaar, al stond het af en toe behoorlijk hard, vooral bij afsluiter Onslaught.

De zaal ging om zeven uur open en iets voor half acht trapte Khaoz af. Khaoz is een thrash/deathmetalband met twee leadvocalisten. Iets dat je niet vaak ziet in de metalwereld. Nu heb ik Khaoz in januari voor de eerste keer live mogen aanschouwen (Trojan Metal Fest in Den Haag), maar het optreden van vanavond stak met kop en schouders boven dat optreden uit (terwijl Den Haag al niet een verkeerd optreden was). De trash/deathmetalband wist het al aanwezige publiek van het zonnetje buiten de zaal in te krijgen en het was gewoon een heerlijke opwarmer voor de avond.

Na een korte ombouwperiode was het de beurt aan de volgende band om iedereen weer naar binnen en in de zaal te krijgen, een ritueel dat zich de hele avond zou herhalen. Na de laatste noot van de spelende band ging iedereen namelijk steeds gelijk naar buiten om nog even van het mooie weer te genieten en bleef er een lege zaal over.

Final Depravity is een jonge Thrashmetalband uit het Ruhrgebied. Ik had er nog nooit van gehoord maar het halve uur speeltijd dat de heren hadden was voldoende om mij te overtuigen deze band in de gaten te houden. Het was de laatste avond van de tour en iedereen in de band was uitgelaten. Je kon duidelijk zien dat de band het naar hun zin had op het podium. De gitarist haalde her en der wat grapjes uit en de bassist ging in de zaal staan spelen in plaats van op het podium. Helaas ging de tijd veel te snel voorbij en voordat je het wist was de show van Final Depravity over. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij de eerste twee–drie nummers nog een beetje twijfels had bij deze band, ook omdat de drums en gitaren er af en toe flink naast zaten. Maar vanaf het vierde nummer klonk alles zeer strak en de show stond verder als een huis. De zanger zag er met zijn bos haar wel een beetje uit als een zeer jonge versie van Tom Araya en muzikaal valt de muziek van Final Depravity ook in hetzelfde genre. Niet vernieuwend maar gewoon lekker snoeiharde thrash.

Na Final Depravity was de tijd gekomen om SuidAkrA live aan het werk te zien.   SuidAkrA zette een zeer goede set neer en zanger Arkadius Antonik vroeg regelmatig om publieksparticipatie/reactie (handjes in de lucht!) Je kon zien dat SuidAkrA er ook zin in had vanavond, ondanks dat hun metal met folk-invloeden een beetje de vreemde eend in de bijt was tussen al het Thrash geweld. SuidAkrA was dus goed op dreef, maar jammer genoeg vond er aan het einde van de set een klein akkefietje plaats. Bij de aankondiging van het laatste nummer gooide iemand een beker bier naar het podium en raakte de gitarist vol in zijn gezicht. Hierop werd SuidAkrA boos en gingen ze de zaal in om verhaal te gaan halen. Iedereen stond naar het podium te kijken dus de gooier werd niet gevonden. Ze waren zo over de zeik dat ze besloten het laatste nummer niet meer te spelen. Erg jammer, want tot dit laatste nummer was de sfeer super en was SuidAkrA ook erg goed op dreef.

Na dit akkefietje was de sfeer toch wel eventjes weg in de zaal maar toen Onslaught op het podium verscheen klaarde de lucht gelukkig weer snel. Wat roste dat toch de spreekwoordelijke pannen van het dak! Vorig jaar op Elsrock maakte Onslaught al een zeer goede indruk, maar vandaag in Harderwijk deden ze dat nog eens dunnetjes over. Het was de laatste avond van de tour en de band zette een erg strakke set neer. Zowel oude als nieuwe nummers werden vol overgave gespeeld waarbij vooral ‘Code Black’ van het nieuwe album Sounds of Violence live echt een heel erg goed nummer is. Bij de toegift werd nog de cover ‘Bomber’ van Mötorhead gespeeld, ook erg lekker, maar het hoogtepunt was toch wel ‘Power from Hell’. Onslaught kwam, zag en overwon. Een zeer goed optreden van deze toch al behoorlijke oude rotten.

Setlist onslaught:

 • Intro
 • Killing peace
 • Rest in pieces
 • Let there be death
 • Sound of violence
 • Angels of death
 • Intro
 • Seeds of hate
 • Metal forces
 • Code black
 • Toegift:
 • Burn
 • Born for war
 • Intro
 • Power from hell
 • 2e toegift:
 • Bomber
 • Thermonuclear

Setlist SuidAkrA:

 • Over nine waves
 • Dowth 2059
 • Pendragons fall
 • The IXth legion
 • Dead man’s reel
 • Isle of skye
 • Stone of the seven suns
 • Shattering swords
 • Gates of nevermore
 • Darkane times
 • Fury fomoraigh
 • Balor
 • War tunes (is dus niet gespeeld)

 

Foto’s: Lukas Bergman

 


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie