Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Dublin Death Patrol – Crystal Stage Culemborg, 23/06/2011

En zo sta je voor de grote discotheek Crystal Stage op een industrieterrein in Culemborg kort een praatje te maken met Zetro (Steve Souza) die ondanks de heel erg tegenvallende voorverkoop er erg veel zin in had, al was het alleen maar om er weer eens lekker op los te kunnen spelen met de jongens.

Ik kon mij nog herinneren dat ik jaren terug dacht nooit meer een voet in een discotheek te zetten en dat heb ik  redelijk vol kunnen houden. Het excuus daarentegen mag duidelijk zijn: Dublin Death Patrol doet een tour door de BeNeLux. Voor iedereen die DDP niet kent, thrashmetal van de bovenste plank met Chuck Billy (Testament) en Steve Souza (Exodus) die de zangpartijen doen

Omdat ik nog al aan de vroege kant was had ik ruim de tijd om de Crystal Stage eens goed te bekijken. Wat een prachtige locatie is het eigenlijk. De zaal is groot en voorzien van alle gemakken die je nodig bent voor een avondje stappen. Het is wel direct duidelijk dat de aankleding vooral bedoeld is voor een avondje stappen in een categorie die aan mij niet besteed is (lounge, dance/trance en disco look and feel in mijn ogen).  De claim dat ze voor de mainstage 1200 man aan publiek kwijt kunnen lijkt me geenszins overdreven. De ligging is trouwens ook super te noemen, het treinstation van Culemborg (ja die hebben ze) ligt op 5 minuten lopen.

Wat ook wel erg prettig is is het redelijk hoge plafond wat net niet zorgt voor een hol geluid in de zaal, maar wel het geweld op de trommelvliezen binnen de perken houdt. Dat er toch genoeg volume uit de boxen te persen is mag de support act van vanavond Monstertone.

Monstertone is opgericht in 2007 en heeft eind 2010 haar debuut-CD uitgebracht. Hun speelstijl wordt omschreven als uptempo stoner rock ’n roll, het meest beïnvloed door de oude helden. Black Sabbath, Led Zeppelin en AC/DC maar ook door de nieuwere helden van Down , Corrosion of Conformity en Trouble. Ik ben zelf niet geheel thuis in dit genre noch ben ik intiem bekend met deze bands maar ik heb niet gevoel dat deze omschrijving de plank misslaat. De heren hebben misschien niet de meest charimatische of energieke podiumverschijning maar dat maakten ze ruimschoots goed met een nette set waarmee wel duidelijk werd dat de heren hier niet voor niets staan.

Er schenen nog wat technische problemen met de stembanden te zijn maar eerlijk gezegd was me dat niet eens opgevallen. Ik had het gevoel dat de nummers lekker liepen en dat de band haar tonen ruimschoots de baas is. Misschien een beetje soft als opwarmer voor DDP maar zeker niet slecht.

Na een redelijk korte ombouw pauze stroomt het podium vol met de Dublin Death Patrol-crew. Een paar openingsnoten en voordat je het door hebt zit je vol in het openingsnummer ‘R.I.P.’ en weet je dat het goed zit. DDP wordt ook wel een all-star band genoemd en dat is toch haast een understatement. Dat de heren hun sporen wel verdiend hebben met hun eigen bands en dat we hier met vrienden onder elkaar waren is iedereen snel duidelijk. DDP laat zich niet uit het veld slaan door het weinige publiek, net als dat hun muziek onverbiddelijk de aandacht op eist is het ook vanavond alles of niets en ik kreeg het gevoel dat de hele band blij of zelfs vereerd was dat ze zich mochten uitleven.

De set welke gespeeld werd bood ook gelijk een stevig stuk ‘inzicht’ in de komende plaat van DDP. Deze plaat zal als het goed is ergens aan het einde van de zomer uitgebracht worden en belooft een waardig vervolg te worden op DDP4Life uit 2007.

Het was in ieder geval een waar genot om mijn favoriete nummers als ‘Pigs in the Hollow’, ‘DDP4Life’, ‘Lights Out’, ‘Cold Sweat’ en ‘Sid Vicious’ (ongeplande bonus track ergens voorbij de helft van de geplande setlist) mee te brullen. Waar het schaarse publiek bij de eerste nummers nog wat moeite leek te hebben om op gang te komen, was het wel duidelijk dat de speeltijd voor iedereen te kort zou zijn. Als de laatste tonen van het laatste nummer van de avond ‘My Riot’ van de komende CD uitgestorven zijn is het duidelijk, DDP is meer dan de optelsom van de delen, meer dan een stel vrienden bij elkaar, het is vol gas, het is alles of meer.

Al met al een ijzersterke band op een ijzersterke locatie. Jammer wel dat deze eerste show van vier in de Benelux weinig publiek trok. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat ze vrijdag in Katwijk (PeetFest), zaterdag in de Effenaar in Eindhoven en zondag op Graspop staan.

De geplande setlist was als volgt:

 1. R.I.P.
 2. Iron Fist
 3. Mentally Unstable
 4. Pigs in the Hollow
 5. Eyes sewn shut
 6. Welcome to hell
 7. Broken
 8. DDP4Life
 9. Corruption
 10. Lights out
 11. Unnatural Causes
 12. Cold Sweat
 13. Butcher Baby
 14. My Riot

Linkjes:

http://www.dublindeathpatrol.com/

http://www.crystalstage.nl/


Een reactie op Dublin Death Patrol – Crystal Stage Culemborg, 23/06/2011

 1. Marcel Klaster zegt:

  Coole pics Lukas,keep up the good work.

Geef een reactie