Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Primordial, While Heaven Wept, Alcest – Doornroosje, 31/05/2011

Tijdens Alcest kwam ik binnengewandeld in Doornroosje en het viel me gelijk op dat het al behoorlijk druk was. Alcest, het geesteskind van alleskunner Neige (Amesoeurs, Mortifera, Lantlos, Peste Noir) wint duidelijk aan populariteit en de shoegaze/atmospheric blackmetal van de heren klinkt erg goed vanavond. Het geluid is goed afgesteld en er worden nummers gespeeld van beide albums van Alcest . De muziek is er niet naar om wild te bewegen maar meer om ademloos naar te luisteren en jezelf in de nummers te verliezen. Alcest neemt de term ‘shoegaze’ wel erg letterlijk, want na veertig minuten en een voorzichtig “thank you” verlaat de band met hoofd gebogen het podium. Ondanks dat het enthousiasme er niet echt af spatte was het een klasse-optreden van de band!

Na Alcest was het tijd voor de vreemde eend in de bijt van de avond: While Heaven Wept. Het was dan ook gelijk een stuk minder druk in de zaal, veel bezoekers gingen even wat eten of buiten staan. While Heaven Wept speelde vroeger traditionele doom, maar de doom is tegenwoordig ver te zoeken in hun muziek. Ik zou het nu meer omschrijven als een mix van prog en powermetal. Ik heb vooral moeite met de stem van zanger Rain Irving, zo te horen had hij een erg strakke broek aan gedaan. Daar tegenover staat dat ik de jam aan het einde van de set wel weer erg lekker vond en dit kwam weer een beetje in de buurt van het oudere werk van deze heren uit de VS. Al met al mixed feelings dus bij deze band.

“We are Primordial and we’re from the Republic of Ireland!” Ik denk dat zanger Naihmass Nemtheanga dit wel een keer of vijf heeft geroepen vanavond, maar hij was dan ook in een enthousiaste bui. Wat een verschijning is Nemtheanga trouwens, met zijn blood-paint en witte blouse aan. Hij eist automatisch alle aandacht op waardoor de rest van de band een beetje op de achtergrond verdwijnt. De hele avond was hij bezig om het publiek in beweging te houden en veelvuldig moesten de “horns in the air”. Helaas was het geluid de eerste twee nummers bedroevend slecht en toen de microfoon van Nemtheanga even onder stroom kwam te staan had ik gelijk een flashback naar drie dagen eerder op Dokk’em Open Air toen hetzelfde gebeurde bij zanger Tom Englund van Evergrey. Nadat er een microfoonwissel had plaatsgevonden en er nog driftig aan wat knopjes werd gedraaid was het geluid de rest van de avond goed. Primordial speelde erg strak en kreeg het publiek goed mee. Overal zag je wapperende haren, en ondanks dat er niet echt van een pit gesproken kon worden werd er driftig meebewogen op de muziek van Primordial. Het viel me sowieso op dat Doornroosje goed gevuld was voor een dinsdagavond in een periode waarin er zoveel concerten en festivals zijn.

Primordial gaf een mooie dwarsdoorsnede van haar oeuvre, maar het album The Gathering Wilderness kwam er wat bekaaid vanaf met maar één nummer in de set (‘The Coffin Ships’). Erg sterk was de vertolking van het nummer ‘As Rome Burns’, en verder werden onder andere nog de nummers ‘Empire Falls’, ‘Gods to the Godless’, ‘Autumn’s Ablaze’ en ‘Lain with the Wolf’ gespeeld. Het was een erg strakke en lekkere show van Primordial, dat naar mijn mening de beste metalband uit Ierland is. Tegen het einde van de set gaf de band overigens aan niet mee te doen met het hele circus van einde set en daarna terugkomen voor een toegift en dat ze daarom nu nog gewoon een paar nummers zouden spelen. Hulde, zo kan het dus ook!

Foto’s: Lukas Bergman


3 reacties op Primordial, While Heaven Wept, Alcest – Doornroosje, 31/05/2011

 1. Mischa zegt:

  Zo Lucas, die lens is inderdaad wel lekker apart.

  Daniël, je review slaat de spijker op de kop. Ook wat betreft WHW.

 2. Lukas Bergman zegt:

  Ik doe mijn best 🙂 Maar er was gewoon te weinig licht om met mijn normale lens aan de slag te gaan. Blij dat ik in ieder geval nu ook mijn 50mm lensje onder controle heb. Wel een gedoe met scherpstellen…

  • Niels t Hoen zegt:

   He lukas,

   Probeer meer met je belichting te spelen dan lukt met slecht ligt ook wat scherpte!
   Veder wel vette foto’s

   Daniel goed verhaal leuk om te lezen!

Geef een reactie