Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Neurosis – Effenaar, 29/07/2011

De Effenaar in Eindhoven bestaat dit jaar veertig jaar en om dit te vieren vinden er in 2011 een aantal bijzondere concerten plaats. Op 29 juli was het de beurt aan het legendarische Amerikaanse sludge / postmetal gezelschap Neurosis en zij hadden als voorprogramma het Italiaanse Ufomammut meegenomen, die bekendheid genieten vanwege hun psychedelic sludge.

Dat het een hard concert zou worden werd bij de ingang al duidelijk, overal hing aangekondigd dat oordoppen aangeraden werden en deze werden bij de ingang zelfs uitgedeeld. Nadat om 19.30 de deuren open gingen stroomde de Effenaar in een gestaag tempo vol waardoor het bij Ufomammut al behoorlijk druk was. Het was volgens mij niet uitverkocht vanavond maar de Effenaar was behoorlijk goed gevuld.

Tegen kwart over acht betrad het drietal van Ufomammut het podium en al vanaf de eerste noot werd je meegezogen in de muziek van deze heren. De visuals die op een doek achter het podium geprojecteerd werden hielpen hier natuurlijk ook bij. In ongeveer drie kwartier liet Ufomammut zien en horen waarom zij absoluut tot de vaandeldragers van het psychedelic sludge genre horen. Nee, dit was zeker geen voorprogramma om de tijd te vullen tot de hoofdact maar bewust drie kwartier genieten en alvast lekker in het juiste sfeertje komen. Ufomammut schotelde een mooie trip voor, waarbij nummers als “Stardog”, “Stigma” en “Odio” voorbijkwamen en twee stukken van het album Eve (“II” en “IV”). Tegen negen uur zat het erop voor deze heren. Prima show!

Bij beide bands was er overigens geen sprake van een flitsende lichtshow maar was de aandacht puur naar de visuals uitgegaan. Zo zie ik bijvoorbeeld nog steeds twee priemende ogen voor me als ik terugdenk aan het optreden van Neurosis.

Om half tien was het dan zo ver, de zaallichten werden gedoofd, de visuals werden gestart en je zag om je heen iedereen snel de oordopjes in doen. Tijd voor Neurosis! Het vijftal knalde er gelijk goed in met “Locust Star” om daarna gelijk door te gaan met “Given to the Rising”. Zo te zien had Neurosis er zin in vanavond, al gingen ze af en toe wel als een stel volleerde malloten te keer op het podium. Zo was ik een paar keer bang dat Noah Landis met keyboard en al van het podium in het publiek zou donderen, had gitarist / zanger Steve von Till een paar keer flinke ruzie met zijn microfoonstandaard en probeerde zanger / gitarist Scot Kelly zijn microfoon weg te koppen. Ik weet nog steeds niet zeker of dit nou kwam omdat ze geagiteerd waren, dat het voor de show was of omdat ze gewoon volledig in de muziek opgingen. Het klonk in ieder geval allemaal wel heel erg lekker en door dit soort acties kan je van alles van de heren zeggen behalve dat ze saai en statisch op het podium staan. De visuals van Josh Graham waren zeer sterk, en namen je helemaal mee in de soundscapes en sfeer die Neurosis muzikaal probeerde neer te zetten.

Neurosis speelde vanavond twee nieuwe nummers, “At the Well” en “Killing Elk”. Beide nummers klonken erg lekker en doen uitzien naar het nieuwe album van de heren dat hopelijk over niet al te lange tijd gaat uitkomen.

Op een gegeven ogenblik had ik het idee dat het concert een beetje begon in te kakken, maar aan het einde van de set werd dit weer helemaal goedgemaakt. Vooral het laatste nummer “Through Silver in Blood”, wat spatte daar ongelofelijk veel energie vanaf! Steve von Till trommelde aan het begin van het nummer lekker mee met drummer Jason Roeder, om daarna de gitaar weer ter hand te nemen. Mede gelet op de visuals bij dit nummer moest dit wel de Apocalyps van deze avond zijn. Iedereen ging compleet stuk op het podium, Noah Landis probeerde vakkundig zijn keyboardstandaard uit elkaar te slopen, en aan het einde van het nummer trommelde niet alleen Steve von Till weer mee maar pakte ook Scot Kelly de stokjes op om er nog even flink op los te rammen. Wat een ontzettend gaaf einde van een hele vette show.

 

Na bijna één uur en drie kwartier zat het er dan op, en kan iedereen die aanwezig was terugkijken op een ontzettend vet optreden!

Foto’s: Lukas Bergman

Setlist Ufomammut:

 • Stigma
 • Stardog
 • III
 • IV
 • Odio
 • Destroyer
 • Braindome

Setlist Neurosis:

 • Locust Star
 • Given to the Rising
 • End of the Harvest
 • A Season in the Sky
 • At the Well
 • Water Is Not Enough
 • Belief
 • At the End of the Road
 • Killing Elk
 • Through Silver in Blood

 


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie