Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

7Zuma7 – Effenaar, Eindhoven, 21/10/2011

De naam 7zuma7 hoorde ik voor het eerste ergens in rond ’96, wat qua muzieksmaak, -aanbod en -kennis van muziek voor mij een wereld van verschil is met tegenwoordig. Toen stoner voor mijn gevoel nog een ruig randje had en Monster Magnet en Soundgarden op mijn pad kwamen als nieuw en vooral anders, was het mij nog niet geheel duidelijk welke kant mijn muziek smaak op ging. De stoner heb ik altijd ergens als zijsprong en vooral terzijde gehoord en beleefd in mijn overgang van het rebelse van Apetite for Destruction naar wat ik nu mijn als mijn roots op muziek gebied zie, namelijk Cowboys from Hell van Pantera en Transcend the Rubicon van Benediction. Iets van jeugdsentiment deed mij denken aan die tijd en zo een feestje kon ik natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan. Ik had hoe dan ook aardig hoge verwachtingen  van deze avond en trok vol goede moed richting Eindhoven.

De avond beloofde naast de 7zuma7 reunie ook nog een andere samenscholing van oudgedienden, Candybar Planet was ook bereid gevonden om deze avond te komen verreiken. Dit natuurlijk allemaal vanwege het 40 jarige bestaan van de Effenaar wat (geheel terecht) niet onopgemerkt voorbij mag gaan.Deze avond zou ter ere van de verjaardag een herbeleving moeten worden van wat in de jaren negentig vele avonden heeft gevuld heeft, namelijk de smerigste rock ‘n roll en stoner bands die men maar kon vinden in Eindhoven. Niet voor niets avonden die beter bekend zijn onder de noemer ‘Uit de riolen van Eindhoven’. Deze aankondiging op de website van de Effenaar en een redelijke dosis jeugdsentiment, welke inmiddels na al die jaren door de tijd nogal gekleurd is geraakt, maakten dat ik er in ieder geval zin in had.

Omdat 7zuma7 en Candybar Planet toch in redelijk in dezelfde hoek lijken te zitten qua muziek en het thema van de avond duidelijk was, is de lineup compleet gemaakt met 2 jonge talentvolle bands in hetzelfde genre.

De eerste band welke het podium beklom was het jonge trio Radar men from the Moon welke eigenlijk meteen aan mijn verwachtingen voldeden, dikke vette riffs die als een muur van geluid over de zaal spoelden. Dit was precies wat ik verwachtte te horen deze avond en ondanks dat het optreden geheel instrumentaal was kwam het tevens monumentaal over. Deze heren kwamen over alsof dit de manier van leven is welke roemenswaardig is, het ontbreken van zangpartijen zijn veelal van persoonlijke smaak afhankelijk om gewaardeerd te worden maar het gevoel wat voor mij stoner zou moeten zijn zat er in. Het gevoel van lege woestijnen, brandende zon, geen hond in de wijde omgeving op een mega trip om te ontsnappen aan de mondainiteit van alledag. Dat de zaal tegen het einde van de set nog niet halfvol was leek hen nog niet zo dwars te zitten, een stevige set zonder afleidingen sterk neer gezet, zeker in orde. Als hun onlangs verschenen debuut plaat Intergalactic Dada & Space Trombones in deze stijl is is het een zeker aanrader!

De volgende band was Mozes and the firstborn, welke met hun set dichterbij de headliners qua muziek zit dan dat hun leeftijd dat doet, waren ook zeker niet slecht maar zitten toch wat dichter op de rock ‘n roll dan waar ik me zo op had verheugd. Compleet met outfits welke volgens mij niet alleen de karakter eigenschappen van de te vervullen rol binnen de band uitstraalde, maar volgens mij ook nog wel eens meer persoonlijk zou kunnen zijn begonnen ze aan hun set. Niet geheel foutloos maar nergens storend lag hun set prettig in het gehoor. De Effenaar had deze heren al aangekondigd met de woorden ‘Denk garage, denk indie, denk vet lekkere rocksongs’ waar ik me wel in kan vinden. Persoonlijk denk ik echter wel dat er best nog wel een tandje bij zou mogen, het was eigenlijk net iets te netjes.

De eerste hoofdact van de avond, althans als ik de zaal reacties een beetje aanvoelde, is een oude bekende in Eindhoven. Candybar Planet heeft in de loop der tijd nu niet echt een ruime collectie aan materiaal op plaat weten vast te leggen maar heeft in de jaren negentig toch blijkbaar een grote indruk achtergelaten in de Effenaar. Candybar Planet bracht slechts één EP en één volwaardig album uit dat de naam 32 BITCH kreeg. Candybar Planet zet de lijn door die door Mozes and the Firstborn is ingezet maar weten, althans voor mijn gevoel, toch een wat strakkere set neer te zetten met aardig meer ruige randjes dan dat de foto’s doen vermoeden. Tegen het einde van de set is me wel duidelijk waarom deze band zo’n indruk gemaakt heeft: zelfs een doorgewinterde metalhead kan hier wel wat mee. Ik kan niet beoordelen of dat dit is zoals het was en of dat dit is wat het zou moeten zijn, dit was mijn eerste kennismaking met deze heren maar het was waar genoegen kennis te mogen maken.

De zaal is inmiddels goed gevuld, sterker nog het mag gerust druk genoemd worden! Ik weet niet of de show uitverkocht was maar het leek er wel op.

Nu had ik al gelezen dat naast de muziek 7zuma7 ook graag in stijl op het podium staat en deze avond was het ook niet veel anders. De pakken waren geweldig maar de jasjes zagen er op momenten toch bijzonder oncomfortabel uit. Het zal wel meegevallen hebben maar het had niet het niveau van perfectie wat ze voor ogen hadden. Net als Candybar Planet is 7zuma7 rond de eeuwwisseling uit elkaar gegaan echter de vergelijking gaat verder, aan beide bands was dat voor mij namelijk niet te merken. Het voelde aan als of ze toch nog redelijk vaak met elkaar op de planken hebben gestaan. Het zal wel net als fietsen zijn, dat verleer je eigenlijk ook nooit. Dat gezegd hebbende, is het wel bijzonder om te weten dat zanger Jerry van Eijck vanuit zijn nieuwe thuis in de V.S. voor deze avond is teruggekomen. Dat routine en enthousiasme niet genoeg zijn voor een pakkend optreden is bekend en gelukkig heeft 7zuma7 ook in 2011 nog een goed geluid en kan het repertoire kan ook nog steeds heel erg goed mee. De tweede stem deze avond was voor (de eerste) bassist van 7zuma7 Nick Sanders, die naast het leggen van een goede baslijn onder de 2 gitaren wat extra dynamiek en gevoel in de set wist te leggen. Het publiek, gemeleerd als het is qua leeftijd en uitdossing, begint nu ook helemaal lost te komen. Voor velen een herhaling van een feestje van minstens 11 jaar geleden, voor anderen zelfs een eerste kennismaking met de heren, maar voor iedereen een een muur van geluid wat als een warm bad iedereen even de beslommeringen van alle dag opzij doet zetten.

De plaat Deep Inside is het enige wat de band in hun ongeveer 5 jarig bestaan heeft weten vast te leggen en deze plaat is voor dit reunie concert via Suburban Records aan zijn eerste heruitgave toe! Hiermee werd ook weer gelijk duidelijk dat ondanks het digitale geweld van tegenwoordig vinyl nog steeds leeft, net als de stoner welke nog niet zo oud is als deze kunst van muziekdragers, maar zoals deze avond te horen was ook nog springlevend is.

 


Een reactie op 7Zuma7 – Effenaar, Eindhoven, 21/10/2011

  1. Lampje zegt:

    Kleine kanttekening: 7zuma7 had voor Deep Inside al een (titelloze/selftitled) 5 track EP uitgebracht.

Geef een reactie