Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Trojan Metal Fest Pt. III – Den Haag, 14/10/2011

Vrijdag was het alweer de derde editie van Trojan Metal Fest in het Paard van Troje in Den Haag. Dit was ook mijn derde editie en wederom een waar genoegen om hier bij te mogen zijn. Het blijft wel een beetje bijzonder dat in Den Haag, een stad waar zo ontzettend veel met en voor muziek gedaan wordt, het blijkbaar niet kan om de kleine zaal van het Paard van Troje tot de nok toe vol te krijgen met een avondje metal. Net als de vorige editie was het redelijk druk te noemen maar het is geen grote zaal waardoor het snel gezellig druk lijkt. Wat me ook blijft verbazen is dat de kleine zaal veelvuldig gebruikt wordt voor dance/disco feestjes in het weekend en zo ook vandaag, waardoor het een noodzaak was om deze editie met 3 bands voor 23:00 afgerond te krijgen.

Ondanks de kanttekeningen was het wel een avondje Metal met drie verschillende stijlen. De openers zouden de heren van The Dead Normality zijn maar door ziekte van 2 van de bandleden waren ze genoodzaakt om af te zeggen. Vervanger voor The Dead Normality werd gevonden in de Haagse band Rages Of Sin. Ik was nog niet bekend met deze heren en weet ook niet goed hoe ik ze zou moeten omschrijven. Het kwam op mij over alsof er in het geluid nog wat miste, het leek mij ietwat vlakjes en of dit nu de ervaring was of de tijd om voorbereid het podium op te komen, het zou beiden kunnen zijn. De heren van Rages of Sin wisten dan ook pas een uurtje of 9 voor aanvang dat ze vanavond moesten spelen.  Als ik hun facebook pagina er op na sla wordt er toch een iets ander beeld geschetst van deze band, podiumervaring hebben de heren wel aangezien ze vanuit verschillende bands bij elkaar gekomen zijn en sinds 2009 als Rages of Sin actief zijn. ´De stijl van RoS laat zich omschrijven als stevige mainstream metal met invloeden uit de Gothenburg scene van eind jaren 90, en een modern randje´ niet iets wat ik er direct van zou zeggen maar ik ben het er ook niet mee oneens. Laten we het er maar op houden dat ik niet voor niets fotograaf ben! Om toch een beetje een beeld te schetsen van deze heren, het voelde aan alsof het een na laatste nummer ‘Territory’ van Sepultura hun muzikaal erg goed lag.

Na een korte ombouw pauze was het de beurt aan The Very End, een band waar ik zelf nog al een beetje fan van geworden ben dit jaar door hun CD Mercy & Misery. De stijl van deze mannschaft zit ergens in de mix van groove / thrash / melodic death en dat is in mijn ogen nooit erg. Persoonlijk vond ik het dan ook jammer dat ze maar voor een paar nummers de tijd hadden gekregen. Deze band had van mij ook ‘rustig’ die hele CD mogen spelen. Ondanks dat het links en rechts nog wel eens wat mis liep (zanger Björn Goosses grapte over de drie redenen waarom bijvoorbeeld een bassist niet altijd handig is; de shoulderstrap was een van de technische mankementen van de avond) wisten ze toch de atmosfeer die ze op plaat hebben vastgelegd met hun live spel te evenaren. De band weet ook live goed te overtuigen en als ze de kans krijgen om een groter publiek te bereiken kan het nog wel eens zo zijn dat we deze heren nog veel gaan horen. Mijn zegen hebben ze in ieder geval, voor wat dat waard is.

Afsluiter van deze avond was Carach Angren. Het werd mij wel snel duidelijk dat ik toch op zijn minst van deze heren gehoord had moeten hebben. 2 Studio albums hebben de heren sinds de demo uit 2004 gemaakt en ze hebben hun werk goed onder de knie. Enthousiasme en gedrevenheid hebben de heren genoeg en in hun optreden wordt bombast en rust heerlijk afgewisseld. Het orkestrale, sferische, epische, ja zelfs opera-achtige karakter van het optreden wat, als ik de recensies er op na sla, al eerder over Carach Angren’s laatste album gezegd is was goed te merken vandaag. Het is niet helemaal mijn genre maar zeker geen straf om aan te horen.

Ik vond het wederom een aangename avond en zal ook geen seconde twijfelen om de vierde editie, welke gepland staat voor zaterdag 14 januari 2012 wederom bij te wonen!

Setlist Rages of Sin (gepland):

 • Blunt Force Trauma
 • Skeletons in the Closet
 • Ingestion Regurgitation
 • Leeched
 • Territory
 • Baptised and Sodomised

Setlist The Very End (gepland):

 • Memento
 • Ball & Chain
 • A Hole in the sun
 • Dead is the new Alive
 • Letter to the Living
 • Blacklisted

Setlist Carach Angren (gepland):

 • Sighting
 • Ghost
 • Consequence
 • Echoes
 • Departure
 • Carriage
 • Phobic
 • Presence
 • Bloodstain
 • Ethereal

Linkjes:

Paard van Troje

Myspace Rages of Sin
Facebook Rages of Sin

Site The Very End
Myspace The Very End

Site Carach Angren
Myspace Carach Angren

Youtube kanaal van metaldenhaag waar een 7 registraties van deze avond terug te zien zijn.


3 reacties op Trojan Metal Fest Pt. III – Den Haag, 14/10/2011

 1. Daniël Verbiest zegt:

  Hee Lukas, mooi verhaal en coole pics man! Baal nog steeds dat ik er niet bij kon zijn 🙁 Halen we in januari bij editie 4 dubbel en dwars in!

 2. Lukas Bergman zegt:

  Doen we! Jammer dat je The Very End gemist hebt! Volgende editie hebben ze Izegrim, Toxocara, Carceri en Victimizer op de planning staan dus dat wordt ook wel een lekker feestje!

 3. Martijn zegt:

  Leuke review en erg mooie foto’s!! Thanks!

Geef een reactie