Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Anathema – Paradiso, 28/04/2012

Metal mag je ze misschien al een tijdje niet meer noemen maar wat is het toch elke keer weer een genot om Anathema live te mogen aanschouwen!
Een paar weken geleden is het nieuwe album van Anathema uitgekomen, Weather Systems, en dat was natuurlijk een goed excuus om er gelijk maar een Europese tour aan vast te plakken. Vorige week is deze tour begonnen, en zaterdagavond 28 april was Paradiso Amsterdam aan de beurt.

Als voorprogramma had Anathema Amplifier meegenomen. De heerlijke mix van progressive / alternative rock was een perfecte opwarmer voor Anathema. Amplifier speelde een dikke drie kwartier en ik vindt het erg jammer voor de band dat het nog niet echt druk was in de zaal.
Sterker nog, het was zo rustig dat ik me afvroeg of Paradiso niet een maatje te groot zou zijn voor Anathema anno 2012. Dat de tour misschien te snel volgde op het uitbrengen van het nieuwe album. Maar mijn vrees bleek gelukkig onterecht, bij aanvang van de set van Anathema kon Paradiso namelijk het bordje “uitverkocht” aan de deur hangen en waren er 1500 fans in de zaal in afwachting van de heren (en dame) uit Liverpool.
Zoals hierboven al gemeld heeft Anathema net een nieuw album uit. De set zou dan ook voor een deel uit nieuwe nummers bestaan. Iets na acht uur werd de intromuziek aangezet (‘A New Machine Part 1’ – Pink Floyd) wat erg toepasselijk is aangezien er regelmatig vergelijkingen met deze band worden gemaakt als men het over Anathema heeft. Anyway, tijdens dit nummer kwam de band het podium op. Wat gelijk opviel was dat Lee Douglas tegenwoordig volwaardig lid is van de band. Waar ze bij vorige concerten af en toe het podium op kwam om te zingen had ze nu haar “eigen” plek. Ze is ook veel prominenter op het nieuwe album te horen.

Anathema trapte af met de twee openingsnummers van het nieuwe album, ‘Untouchable part 1’ en ‘Untouchable part 2’, gevolgd door ‘Lightning song’ (ook van het nieuwe album). Deze nieuwe nummers doen het live erg goed en de band was goed op dreef. Hierna was het de beurt aan twee nummers van We’re here because we’re here (de magistrale opener van dat album ‘Thin Air’ gevolgd door ‘Dreaming Light’) om vervolgens drie nummers van Judgement achter elkaar te spelen. Oud en nieuw werk zat redelijk door elkaar gehusseld.
Ik had van te voren verwacht dat het nieuwe materiaal nogal zou afwijken van oudere nummers maar live vulde het elkaar goed aan. Natuurlijk lag de nadruk op de laatste 2 – 3 albums (van Weather Systems werden bijvoorbeeld 7 van de 9 nummers gespeeld) maar gelukkig kwam er dus ook (weliswaar weinig) materiaal van onder andere Judgement en Alternative 4 langs.
Zanger / gitarist Vincent Cavanagh was goed bij stem vanavond en er werd af en toe flink gegeind op het podium. Zo ook tijdens ‘The Storm Before The Calm’, wat een machtig nieuw nummer is en live ook goed werd gebracht. Vincent ging even helemaal uit z’n plaat op dit nummer en gitarist Danny Cavanagh begon spontaan ‘lovely day’ van Bill Withers door het nummer heen te zingen. Vermakelijk en – eerlijk is eerlijk – het klonk zo gek nog niet. ‘The Storm Before The Calm’ was voor mij een van de hoogtepunten van de avond en ik hoop dat dit een blijvertje zal zijn in de setlist van Anathema.

Verder speelde de band technisch erg goed, alleen halverwege het nummer ‘Internal Landscapes’ ging de band even de fout in en begonnen ze opnieuw.
De band was zichtbaar goed op dreef en zoals ik al een aantal keer eerder heb meegemaakt zijn ze op dit soort avonden niet van het podium af te slaan. Zo duurde de set van vanavond bijna 2,5 uur en wilde de band niet eens het podium afgaan voor de encore. Gewoon doorspelen dus. Klasse!
Leuke side-note: Ik kreeg van meerdere mensen deze avond te horen dat ze nog nooit van Anathema hadden gehoord maar dat ze zaterdagmiddag in het centrum van Amsterdam iemand zo mooi gitaar hoorden spelen dat ze benieuwd waren geworden naar de muziek die deze man maakte……. Deze man bleek dus Danny Cavanagh te zijn die gewoon lekker in de middag buiten aan het gitaarspelen was! Ben je dan rasmuzikant of niet?

Conclusie van de avond: Petje af voor de heren van Amplifier die een vette show in het voorprogramma hebben neergezet. Anathema was erg goed op dreef vanavond, en afgezien van een paar kleine schoonheidsfoutjes klonk het allemaal erg lekker – ook het nieuwe materiaal waar ik vooraf wat vraagtekens bij had. En dat Anathema Paradiso uitverkoopt…. Ik gun de band het succes van harte! Kortom, het was een heerlijke avond in Amsterdam en Anathema heeft me wederom doen beseffen wat een klasse-band het eigenlijk is.

Setlist Amplifier:

 • Continuum
 • Panda
 • Motorhead
 • The Wave
 • Interglacial Spell
 • Interstellar
 • Neon

 

Setlist Anathema:

 • A New Machine (Pink Floyd) – intro
 • Untouchable, part 1
 • Untouchable, part 2
 • Lighting Song
 • Thin Air
 • Dreaming Light
 • Deep
 • Emotional Winter
 • Wings Of God
 • A Simple Mistake
 • The Storm Before The Calm
 • The Beginning And The End
 • Universal
 • Panic
 • The Lost Child
 • Internal Landscapes
 • Closer
 • A Natural Disaster
 • Flying
 • Shroud Of False
 • Fragile Dreams

 

Anathema bestaat uit:

 • Vincent Cavanagh – zang, gitaar
 • Daniel Cavanagh – gitaar, zang
 • Jamie Cavanagh – basgitaar
 • John Douglas – drums
 • Lee Douglas – zang

 


2 reacties op Anathema – Paradiso, 28/04/2012

 1. Joey Klerkx zegt:

  Ik kan je alleen maar gelijk geven. Amplifier was zo goed als mogelijk een nog betere match als voorprogramma dan The Wounded een paar jaar terug was. En de band zelf lijkt iedere keer dat ik ze zie alleen maar beter te worden.

  En dat is te zien want iedere keer dat ik ze zie wordt het ook alleen maar drukker.

 2. Jochen Bilderbeek zegt:

  Mooi verslag en dank voor de setlist!

  Ik blijf me er alleen over het geluid verbazen. De vorige keer dat ik ze zag (oktober 2010 in de Boerderij) was dit ook al erg matig. Toen was de gitaar van Vincent helemaal niet te horen. Ook deze avond zag je Vincent soms weer als een malle raggen op zn gitaar maar je kon er weinig van horen….
  Wat mij betreft moeten ze eens een betere geluidsman zoeken!

  Verder wel een topconcert (zoals gewoonlijk)!

Geef een reactie