Dutch Distortion

 

Recensies

Dawn Of Disease – Crypts Of The Unrotten

Het label Noiseart is aardig aan de weg aan het timmeren, en ze hebben ondertussen een aardig diverse lijst aan bands opgebouwd in meerdere stevige genres. De Duitse band Dawn Of Disease is onderdeel van dit label en deze brengt binnenkort de plaat Crypts Of The Unrotten uit. De band heeft vorig jaar Legends Of Brutality uitgebracht en die plaat werd niet bepaald foutloos ontvangen door de pers. Vooral het gebrek aan eigen identiteit en de productie werden genoemd als pijnpunten. Ik was dan ook benieuwd of de band de kritieken had meegenomen en hun werk heeft verbeterd.

De plaat opent met het nummer ‘Descent Into Another World’ waarin de gitaarharmonieën opvallen. Het lijkt een melancholische sfeer te hebben maar dankzij de onderliggende dubbelbass partijen wordt het eerder dreigend dan slepend. Een mooie opbouw dus. En met ‘Alone With The Dead’ wordt de plaat dan echt geopend en wordt het brute gaspedaal volledig ingetrapt. Blastbeats, hyperactieve gitaarlijnen en heftige breaks worden op de luisteraar afgevuurd. Het gitaarwerk van Oliver Kirchner en Lukas Kerk is van een erg hoog niveau. Deze gasten werken zich helemaal uit de naad en dat levert behoorlijk wat fret vuurwerk op. Als ik na deze eerste barrage denk dat ik nog niet genoeg intensiteit gehoord heb, wordt in opvolger ‘Knife Vs Flesh’ nog harder ingezet en kan bijna gesproken worden van grindcore. Over grindcore gesproken, brulboei Thomas Wisniewski heeft een vieze brulstem in huis die doet denken aan een combinatie van George Fisher (Cannibal Corpse) en Barney Greenway (Napalm Death). De agressie in de muziek wordt daarmee nog even extra aangedikt. Het tempo wordt met ‘The Unrotten’ iets terug getrokken, maar zelfs in dit nummer, tussen de lompe stukken door, zijn regelmatig blastbeats en thrashy drumpartijen te vinden. Drummer Matthias Blässe heeft op zijn minst ADHD maar dat is helemaal niet erg! Ook wil ik de band complimenteren met het feit dat ze een sterke mix hebben neergezet die bruut klinkt en tegelijkertijd transparant is. Bij een hoop extreme producties verdrinkt de basgitaar regelmatig maar hier krijgt bassist Michael Wächter regelmatig ruimte om te schitteren.

Het enige stuk kritiek wat ik zou kunnen bedenken voor deze plaat is dat de band nergens echt volledig uit zijn stijl breekt en dat de plaat erg uniform klinkt. Ik denk alleen dat, dat ook juist een sterk punt is. Waar de band eerst werd verweten een hoop te lenen van andere acts kan er nu gesproken worden van een eigen stijl en die wordt hier goed uitgebouwd. Dit is het soort plaat dat je niet aanzet voor de originaliteit of de diversiteit maar voor de energie en daarvan is hier genoeg aanwezig. Wat mij betreft heeft de band goed naar de eerdere kritieken geluisterd en nu een plaat afgeleverd waarop te horen is wat ze allemaal kunnen en willen. Goed gedaan Heren!

Score: 8,5

Tracklist:

01. Descent Into Another World (Intro)
02. Alone With The Dead
03. Knife Vs. Flesh
04. The Unrotten
05. Skinless And Impaled
06. Enter The Gates
07. Calcined Bones
08. Catacombs
09. Final Resurrection
10. Devouring Obscurity
11. Soulless Shape (bonus track)

Totale speelduur: 41:50

Line-Up:

Tomasz Wisniewski – Zang
Lukas Kerk – Gitaar
Oliver Kirchner – Gitaar
Michael Wächter – Basgitaar
Mathias Blässe – Drums

Links:

Officiële Site
Myspace
Noiseart Records


2 reacties op Dawn Of Disease – Crypts Of The Unrotten

  1. Bert Callu zegt:

    Dat klinkt goed, ik ga ze even opsnorren.

  2. Tom de Wit zegt:

    Dan hoop ik maar dat je het enigszins in het stukkie kan vinden. 😉 Anders is het zo’n anti-climax. 😛

Geef een reactie