Dutch Distortion

 

Previews

Pinkpop – Landgraaf, 28/05/2012

In dit derde en laatste deel van het drieluik verslag zal ik vertellen wie je waar kan vinden, tips en toppers op de laatste dag van Pinkpop 2012.
Om maar eens goed van start te gaan een tijdschema van de afsluitende maandag
Pinkpop Maandag Timetable

Laten we de maandag beginnen op de mainstage van Pinkpop 2012:

Gers Pardoel
Een naam die sinds 2011 niet meer uit de Nederlandse hiphop wereld weg te slaan is. Met hits zoals ‘Ik neem je mee’, ‘Nergens zonder Jou’ (met Guus Meeuwis) en ‘Bagagedrager’ heeft Gerwin, de echte naam van Gers, al een mooi lijstje opgebouwd in zijn nog prille carrière. Zijn album Deze wereld is van jou in oktober afgelopen jaar uit en klom meteen hoog de charts in tot maar liefst de vierde plek. Het leverde hem zelfs een Gouden plaat op.
Een logische keuze voor Pinkpop 2012!

Seasick Steve
Voor 2011 zou je je afvragen wat deze oude man te zoeken had op z’n groot festival. Maar sinds zijn grote doorbraak in the U.K ging het snel met deze muzikant. Op zijn zelfgemaakte instrumenten heeft hij in een korte tijd de hele wereld veroverd. Al sinds zijn 14e jaar is hij op weg naar dit moment. In de jaren zestig deelde hij al het podium met John Lee Hooker en Lightnin’ Hopkens maar het bleek niet zijn doorbraak te worden. Pas vele jaren later in 2007/2008 tekende hij een contract bij Warner Brothers waarna zijn succes eindelijk plaatsvond.
Briljant artiest! Lekker op de weide op een pinkstermaandag. Genieten dus!

The Specials
De in 1977 opgerichte ska band is nog steeds ‘alive and kickin’!
Na een sterk gerucht in 2004 werd duidelijk dat de band niet bij elkaar zou komen voor het 25-jarig bestaan van het 2-Tone platenlabel dat door de voormalig toetsenist Jerry in 1979 werd opgericht. 4jaar later bleek de band toch de studio samen in te duiken en er mogelijkheden waren tot nieuwe live shows. In 2009 gingen ze weer samen op pad en in 2010 stonden ze op Lowlands.  En deze zomer zijn ze dus te zien op Pinkpop maar ook in Hyde Park samen met Blur ter ere van de Olympische Spelen in Londen.
Om de avond goed te starten kom je naar de Mainstage!

Mumford and Sons
Wat moet je nog over deze heren melden!?  Sinds hun album release in oktober 2009 is het alleen maar omhoog gegaan met de band. En nu staan ze zelfs in het voorprogramma van één van hun voorbeelden Bruce Springsteen. Hoeveel succes kun je hebben met slechts 1 album. Ze touren nu al bijna twee en een halfjaar met Sigh No More op zak en telkens weer blijven ze een geweldige live show neerzetten. Op weg naar een nieuw album komen de heren nog even lekker naar Pinkpop.
Niet te missen, niet weggaan!

Bruce Springsteen & The E-Street Band
The Boss is back! Met zijn nieuwste album Wrecking Ball op zak komt Bruce terug naar Pinkpop.
Het 17 e studio album van de sing and songwriter kwam direct binnen op nummer 1 in de charts en is de opvolger van het succesvolle Working on a Dream.  Dit is het eerste concert in Nederland zonder vriend en E Street Bandmember Clarence Clemons die in juni afgelopen jaar overleed.
Waar Bruce voornamelijk stadion concerten doet maakt hij voor Pinkpop voor de tweede maal een uitzondering. The Boss staat bekend om samen met zijn band een marathon concert te houden. Dit zorgde voor een extra lang concert in 2009 van maar liefst twee en een halfuur. Dit was een erg speciale gast voor Pinkpop, want dit was het eerste festivaloptreden sinds jaren voor Bruce.
Deze happening mag je gewoon niet missen! En is de terechte afsluiter voor Pinkpop 2012.

Over naar de 3FM stage op deze afsluitende dag;

Rival Sons
De excentrieke zanger van de Rival Sons valt natuurlijk meteen op. Een paar Ozzy Osbourne vergelijkingen zijn wel te trekken. De muziek is een mix van oude en nieuwe rock en is een prima opener op de 3FM stage. Het publiek zal een specifieke doelgroep zijn maar daardoor misschien niet minder passend op een festival.
Je moet er van houden, maar als je het doet is dit genieten.

Blood Red Shoes
De tweemans band uit Brighton gooide hoge ogen met het in 2010 uitgekomen album Fire Like This. In 2009 mochten de twee al de tweede dag van Pinkpop afsluiten als headliner van de Tent.
Ze zijn dus bekend met het festival en ook op 3FM zijn ze erg geliefd. Het nieuwste album In Time to Voices is vorige maand uitgekomen en leverde de single ‘Cold’ . 2012 staat in het teken van het promoten van dit album en een uitgebreide rondgang van de clubs in the UK is daar het begin van, gevolgd door een korte Europese tour.
Vanaf afsluiter naar tweede op de list. Bijzonder maar niet minder prettig.

Herbert Gronemeyer
Deze Duitse zanger heeft het voor elkaar gekregen om een uurtje te mogen zingen op Pinkpop. Het is mij een raadsel waarom en hoe dit in elkaar zit. Misschien is het een undercover voor een grotere naam, maar als dat het niet is dan komt hij zijn vorig jaar uitgekomen album Schiffverkehr promoten. Herbert is ook een acteur en heeft in vele films gespeeld waaronder Control en The American beide geregisseerd door Anton Corbijn.
Geen flauw idee wat ik hierover moet zeggen.

The Hives
De zweden zijn terug van nooit weggeweest. Na een lange stilte zijn de heren terug op het podium. Begin april kwam hun nieuwste single uit getiteld ‘Go Right Ahead’. Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk in de carrière. Na de twee succesvolle albums Tyrannosaurus Hives en The black and white album, komt er in juni een nieuw album getiteld Lex Hives. Het optreden op Pinkpop is een voorbereiding op wat komen gaat, nieuwe maar ook zeker oude platen zullen gespeeld worden.
De heren zijn terug voor een nieuwe kans.

James Morrison
Een 3FM hero en waardig afsluiter van de 3FM stage 2012. James en 3FM gaan al lang samen door een deur en wordt dus extra gepromoot door het radio station. Het nieuwste album The Awakenings is een eerlijk en puurder album. De tweede single ‘Up’ is een samenwerking met de Britse Jessy J maar sloeg niet heel goed aan in Nederland. Daarentegen steeg zijn single ‘Slave to the Music’ tot plek 10 in de charts.
2011 was een jaar van promoties en nu gaat hij voor de tweede helft. Een mooie mix van festivals en clubs in Europa wordt deze zomer aangedaan.
Nieuw album, nieuwe vorm, nieuwe kansen. Lekkere afsluiter tussen Mumford & Sons en Bruce.

En op de converse stage is vandaag te vinden:

Serena Pryne & The Mandevilles
De Canadese zangeres Serena wordt vergeleken met grootheden zoals Janis Joplin en Lorette Lynn.
Het is een hoge lat die hier gelegd wordt, maar ze lost alle vergelijkingen eenvoudig in. Ze zijn nog een kleine band met grote verwachtingen. Waar ze nu nog voor 9 euro in de Stage01 van de 013 te Tilburg kunnen staan verwacht ik dat dit voor het eerst en het laatst zal zijn. Deze maand verschijnt haar debuut album Goodnight Golden Sun. Om even op te warmen voor Pinkpop zal ze drie andere concerten geven in de dagen voor Pinkstermaandag.
Nieuw talent is om 12.00 te spotten in de Converse Stage.

Jonathan Jeremiah
Gerard Ekdoms ontdekking staat in de Converse Stage. Beetje vreemd voor z’n groot 3FM talent. Maar misschien ook maar beter dat hij in de tent staat in plaats van de open lucht. Zo blijft de setting klein en zijn daden groot. ‘Lost’ was zijn grote doorbraak bij het Nederlandse publiek en na zijn release van het album A Solitary Man is de ster alleen nog maar meer gaan reizen van de Brit.
Waar de UK nog steeds niet door heeft wat voor talent Jonathan is slaat zijn album wel aan in Nederland en België. Na een uitverkocht Paradiso, een optreden op North Sea Jazz met het Metropole Orkest en een aantal keren Het Paard van Troje is het nu tijd voor een ander mooi festival.
Talenten dag op de Converse Stage! Niet te missen.

Miike Snow
De landgenoten van The Hives staan om 15.30 op het programma. Sinds hun oprichting in 2007 zijn er twee langspelers afgeleverd door de heren. Het eerste album Miike Snow was een echt insider album. De zweden maken Electro-pop en een tweede album werd afgeleverd getiteld Happy to you.
Het album heeft wat luistertijd nodig en zeker de eerste keer zul je niet alles begrijpen. Het is geen mainstream muziek en pas daarom perfect op dit podium.
Wil je iets nieuws ontdekken, kom dan naar de Converse Stage.

Chef ’Special
Weer een 3FM band op de Converse stage. De band uit Haarlem werd in 2008 gevormd door vijf muzikale vrienden. Maar de EP Hungry deed niet veel bij de release. Gelukkig ging de band door en het harde werk betaalde uit. Na een optreden in de wereld draait door werd hun single ‘Airplaying’ opgepikt door 3FM en vanaf toen ging het snel. De band werd huisband van De Wereld Draait Door en ze werden uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. In maart 2011 kwam hun eerste langspeler uit One for the Mrs en Nederland was verkocht. Joshua heeft een relaxte en coole uitstraling op het podium. Maar de energie springt eraf tijdens de liveshow. Na Paaspop is het nu de beurt aan Pinkpop.
Het dak gaat eraf tijdens deze gig! Komt allen kijken.

Paul Kalkbrenner
Nog een Duitser vandaag op het Pinkpop podium. Ditmaal de in 1977 geboren DJ uit Berlijn. Hij kreeg faam na de film “Berlin Calling”. Een documentaire/film over de Duitse techno scene.
In 2011 lanceerde hij zijn eigen platenlabel en zijn eerste album onder deze naam. Icke Wieder is een old school album geworden met flinke beukplaten en geen zang.
Een knallend einde van Converse Stage Pinkpop 2012.
Of knallend de Converse afsluiten of naar James Morrison op het 3FM podium.


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie