Dutch Distortion

 

Recensies

Dreaming Dead – Midnightmares

Progressieve death-metal met een duidelijk thrash kantje, dat klinkt niet slecht. Wel, het is toch vooral death-metal… het progressieve kantje zit hem vooral in Isisachtige soundscapes, zij het dan een stuk minder episch; de thrash, tja, hier en daar ramt Elisabeth Shall dergelijke riffs uit haar gitaar. Die blijven echter relatief beperkt,en dat maakt het er allemaal niet minder aangenaam op.Midnightmares is een stevige cd, volgestouwd met melodische metal, bij momenten onderbroken door rustiger, soms acoustische stukken. De originaliteitsprijs zal men inderdaad niet naar huis slepen; eerlijk gezegd vrees ik een beetje voor eender welke prijs.

Het is allemaal erg aangenaam, maar stijgt nergens boven het niveau waar we nu eenmaal aan gewend zijn uit. En alle respect voor vrouwelijke metalvocalisten, maar mevrouw Shall brengt niet direct een stevige grunt voort, het klinkt vooral alsof ze haar stembanden op een masochistische manier behandelt. Haar stemgeluid heeft wel iets weg van het betere black-metalschreeuw genre Graupel, zij het dan minder extreem. Wanneer je je ogen sluit blijf je een boven haar krachten krijsende vrouw horen en dat doet af aan het luisterplezier.
Ik vrees dat het voor mijn doen een korte review zal worden: Dreaming Dead is op geen enkele manier echt slecht te noemen; helaas zul je me ook de spreekwoordelijke wierook niet zien bovenhalen. De productie is immers nogal glad en de rauwheid die een metalalbum in mijn oren nodig heeft wordt hier ten sterkste vermeden. Goed, dat heeft als voordeel dat je de bas kunt horen, dat is waar, maar als de bas waarvan sprake is niet overdreven veel interessants ten gehore brengt spring je niet ver. Verder lopen de songs vaak, te vaak, via hetzelfde stramien en laat de drummer het een beetje afweten. U zult het met me eens zijn als ik zeg dat een goeie drummer een levensvoorwaarde is voor een metalplaat, ten slotte zorgen de drums voor het noodzakelijke fundament.

De band heeft talent, ongetwijfeld, alleen blijven ze wat teveel tussen de grenzen van wat gekend is. Dit album zal, denk ik, door een groot aantal mensen als ‘sterk’ ervaren worden; ik vind dat het op cruciale punten wat tekortschiet. Dat is jammer maar goed, misschien brengt Dreaming Dead nog een volgende album op de markt en dat zal ik met plezier ook beluisteren in de hoop dat ze hun potentieel waarmaken. Het verbaast me wel dat ze geen label hebben weten te vinden, dit is een uitgave in eigen beheer en wie geïnteresseerd is zal naar hun website moeten.

Score: 7,3

Tracklist:

01. Wake
02. Midnightmares
03. Overlord
04. Corpse Mtn
05. In Memoriam
06. Lapse
07. Into The Abyss
08. Exile
09. Departure

Totale Speelduur: 00:39:34

Line-up:

Juan Ramirez – Basgitaar, Zang
Mike Caffell – Drums, Samples, Zang
Elisabeth Schall – Gitaar, Leadzang

Links:


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie