Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Kyrbgrinder – Musicon Den Haag, 26/05/2012

Op een heerlijk zwoele zomeravond was Musicon Den Haag het toneel voor een avondje metal. Aftrapper zou From the Ashes zijn, om daarna het stokje over te geven aan A New Dawn (met nieuwe zangeres – en misschien wel de nieuwste nieuwe zangeres) en afsluiter van de avond was Kyrbgrinder.

Helaas was het(zoals wel vaker in Musicon)niet zo heel erg druk, inclusief de bands waren er grof geschat ongeveer 50-60 man binnen. Maar degenen die er waren hebben een alleraardigst metalfeestje meegemaakt! We kwamen tegen 21.00 aan bij Musicon en niet lang daarna betrad de eerste band van de avond het podium:From the Ashes uit Amersfoort (nouja, de bandleden komen her en der uit het land dus voor het gemak noemen ze Amersfoort maar als thuisbasis). From the Ashes speelt een lekkere mix van black- en deathmetal en ze hadden zo’n drie kwartier de tijd om te laten zien wat ze in huis hebben. Het was een lekkere opener van de avond, al was het geluid niet echt om naar huis te schrijven (tijdens de set werd het wel beter overigens).

Na een korte ombouwpauze was het de beurt aan A New Dawn. De laatste keer dat ik deze band zag hadden ze nog twee zangeressen. Blijkbaar heeft de band van beide zangeressen afscheid genomen, want vanavond stond er een nieuwe zangeres op het podium. Halverwege de show kwam er nog een tweede zangeres bij, die misschien de nieuwe vaste tweede zangeres gaat worden bij de band. De muziekstijl van A New Dawn blijft lastig te omschrijven, aangezien ze gebruik maken van zoveel verschillende genres. De band was vanavond erg goed op dreef. Ik vroeg me af en toe af waar zanger Mike van den Heuvel de grunts vandaan haalt want wat kan hij uithalen zeg. (Lead)gitarist Elbert de Hoog stal een paar keer met zijn solo’s weer flink de show en sowieso was de podiumpresentatie van de band dik in orde. Zowel de band op het podium als het publiek in de zaal genoot met volle teugen.

Ik had van te voren de muziek van Kyrbgrinder niet opgezocht zodat ik me zou laten verrassen. Nou, dat verrassen is zeker gebeurt! Damn, wat een aanstekelijke mix van vuige garagerock en metal met zelfs wat grunge-invloeden in sommige nummers produceert deze band! Kyrbgrinder is een van de weinige bands waarbij de drummer tevens de zanger is, en het drumstel was dan ook wat naar voren geplaatst op het podium. De driemansformatie van Kyrbgrinder bestaat uit zanger/drummer Johanne James, gitarist Tommy Caris en bassist Dave Lugay.

Kyrbgrinder raakte een snaar bij de meeste aanwezige bezoekers, aangezien er een behoorlijke publieksparticipatie was. Normaal gesproken staat iedereen maar een beetje stil te kijken, maar nu werd er geklapt, geschreeuwd, geheadbanged en meegezongen. De charismatische frontman kreeg iedereen goed mee. Hij weet dat hij goed is en dat liet hij dan ook regelmatig zien door bijvoorbeeld nonchalant zijn drumsticks in de lucht te gooien en precies op de maat van de muziek weer neer te laten komen. Hij is dan ook niet voor niets al een aantal keer uitgeroepen tot beste drummer door The Classic Rock Society in Engeland. De bassist en gitarist stonden allebei aan een kant van het drumstel en bewogen niet zoveel, maar het plaatje was wel compleet. Deze gasten kunnen spelen. Hou deze band in de gaten!

Bij de aankondiging van het afsluitende nummer ‘My heart bleeds’ werden twee leden van A New Dawn het podium opgeroepen door drummer/zanger Johanne James om mee te zingen en te dansen. Hilarische taferelen, en het sfeertje zat er nu helemaal goed in. Er schijnt ergens op facebook een filmpje hiervan rond te zwerven voor de liefhebber…

Conclusie: de aanwezige bezoekers hebben een heerlijke avond gehad met een lekkere mix aan goede metalbands. Aftrapper From the Ashes was een prima opener met een lekker potje blackened death metal, A New Dawn kreeg de sfeer er goed in met hun redelijk a-typische eclictic metal en afsluiter Kyrbgrinder blies iedereen omver met hun lekkere mix van garagerock en metal. Dit soort avonden mogen wat mij betreft vaker georganiseerd worden! Petje af ook voor alle aanwezige muzikanten die in de zaal bleven om de overige bands te zien spelen.

Links:

Foto’s: Vivianne de Jong


5 reacties op Kyrbgrinder – Musicon Den Haag, 26/05/2012

 1. Rene zegt:

  Strakke foto’s! met wat voor lens en instellingen gemaakt?

 2. Paul zegt:

  Mooie report.
  Het was inderdaad een zeer geslaagde avond.
  Kyrbgrinder was inderdaad een absolute verassing; zeker voor degene die ze nog niet kenden.
  A New Dawn deed mij een beetje terug denken aan vroeger: de tijd dat Within Temptation nog in dit soort zaaltjes speelde, after forever nog niet bestond en gothic nog “underground” was.
  Heerlijk weemoedig! Superband!
  En nu kan ik wel over From The Ashes beginnen, maar dat zou flauw zijn, aangezien ik de zanger ben 😉
  Verschrikkelijk mooie foto’s trouwens!
  Kon ook niet anders als je de mensen van “DD” zo heen en weer zag rennen met de camera, telkens zoeken naar de mooiste posities.

 3. Vivianne de Jong zegt:

  Dankjewel Rene! Ik heb de foto’s gemaakt met een Canon 50 – 1.8 lens en gemiddeld stonden de instellingen tijdens dit concert op 1/60 F2.8

 4. Peter zegt:

  Leuke review, en mooie foto’s! Was inderdaad een erg geslaagde avond!

 5. Astrid zegt:

  Het ‘beruchte’ filmpje is hier te vinden http://www.facebook.com/photo.php?v=10150913436073470

Geef een reactie