Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Cannibal Corpse – Hedon Zwolle, 12/06/2012

Bij binnenkomst is het duidelijk voor welke band men hier is, de grote vlag van Cannibal Corpse hangt al in het zaaltje. En zoals een voetballer (om maar in EK-sferen te blijven nu het nog kan) in dienst van het elftal staat, zo staan de bands voor Cannibal Corpse in teken van de hoofdact. Beide bands zijn voor mij relatief nieuwe namen, en helaas had ik niet de tijd om ze van tevoren te luisteren. Maar wat ik hoorde, viel zeker niet tegen. Lay Down Rotten komt weg bij onze oosterburen, en als ik dit verslag een paar uur eerder had geschreven was dat vast iets beter voor hun geweest. Het is een band, die voornamelijk het zware gitaarwerk van death metal gebruikt, hier en daar komen er wat technische trashmetal invloeden om de hoek kijken. Ondanks dat de zanger zijn best doet, blijft het publiek wat kalm staan. De band speelt een goed uitgebalanceerde set en maakt ons klaar voor Aborted.

De zachte ‘g’ verraad het wel, maar Aborted is uit Belgie gekomen, een mix van grindcore en deathmetal. Nadat het publiek en de band elkaar wat aftasten, kan het dan losgaan en het moshen begint rustig aan. Maar de band doet uitstekend wat het moet doen, hun opzwepende muziek maakt ons klaar voor Cannibal Corpse. En ik moet dan ook zeggen dat na hun show doet het ombouwen mij te lang, het opzwepende van Aborted drijft langzaam de zaal uit.

Echter als de zaal pikzwart wordt en het ledje aangaat boven de drums zodat Paul zonder problemen zijn plek in kan nemen, barst het los! De energie die even weg was is snel terug, Corpsegrinder laat zien hoe het headbangen gaat. En zijn tempo is moordend hoog. Ik heb natuurlijk een poging gewaagd om dat tempo bij te houden maar ik moet eerlijk zeggen ik houd het niet bij en bij lange na niet op het tempo van Corpsegrinder. We worden dan ook verscheidende keren uitgedaagd door hem. Alhoewel zijn tempo af en toe weg valt en aan het eind nog steeds hoog is. Is het wel wat minder hoog en kan je het als geoefende headbanger bijna bijhouden.

De laatste keer dat ik een act met scheurende gitaren bezocht in Hedon, had ik erg veel last van het feit dat de bas mij veel te hard stond. Gelukkig was dit probleem bij Cannibal Corpse absoluut niet aan de orde, wellicht ook omdat de band van zichzelf al vrij zwaar klinkt. De eerste drie nummers zijn gelijk aan het album en knallen er goed in. De gitaren overheersen voornamelijk en af en toe gaat dit gedurende het concert ten koste van de grunts. Het geluid blijft een uitdaging maar nergens wordt het iets om je echt heel erg aan te ergeren.

De eerste paar nummers is er weinig interactie met de zaal. Maar naarmate het concert vordert groeit de interactie waarbij een fan het hoogtepunt beleefd door op het podium te kruipen en mee te grunten met de band. Waar sommige artiesten hier soms niet goed mee om weten te gaan, wordt dit door Fisher opgelost met een omarming, en heeft de jongen zijn 3 minutes of fame. Mijn verwachtingen waren hoog en Cannibal Corpse is een band met name uit mijn jeugd (als ik daar met mijn 26 jaren van mag spreken). Het nieuwe album beviel mij echter zeer goed en gelukkig maakt de band mijn verwachting deels waar. Het nieuwe werk komt goed uit de verf live en gelukkig staat de old shit ook nog als een huis.

Setlist Cannibal Corpse:

 • Demented Aggression
 • Sarcophagic Frenzy
 • Scourge of Iron
 • Disfigured
 • Evisceration
 • The time to kill is now
 • Crucifier Avenged
 • Covered with sores
 • Born in a casket
 • I cum blood
 • Savage butchery
 • Encased in concrete
 • As deep as the knife will go
 • The wretched spawn
 • I will kill you
 • Priests of sodom
 • Unleashing the bloodthirsty
 • Make them suffer
 • Hammer smashed face
 • Stripped, raped and strangled

Een reactie op Cannibal Corpse – Hedon Zwolle, 12/06/2012

 1. Paul zegt:

  Was een verdomd mooi avondje.
  Heb alleen een toch iets andere beleving dan jij, de schrijver van deze live report.
  De eerste band; Lay Down Rotten was muzikaal de minst interessante band van de avond. De uitstraling miste. De energie miste. En de enige momenten dat meneer de zanger bewoog, was om een slokje water te nemen of om aan zijn been te krabben. Dan zweep je een publiek ook zeker niet op.

  Aborted daarentegen wist direct vanaf het begin het publiek op te zwepen door de energie die van het podium af knalde. Afwisselende riffs met knallende leads. De zanger die ongezond onvermoeibaar over het podium beweegt alsof hij 100 vierkante meter tot zijn beschikking heeft.
  De interactie met het publiek is dan ook direct daar. En de blauwe plekken op mijn armen bewijzen van een toch zeker wel aanwezige “pit”. Helaas waren zij er eerder achter dan ik anders was ik daar wel even aan de kant gegaan.

  Cannibal Corpse, tja. Cannibal Corpse. “same shit, different day”. Strak, hard, lomp, zwaar. . Het was een lesje headbangen. En hoe! Want dat kan die jongen wel. Dat verklaard ook die stierennek denk ik.
  Maar het blies weer als vanouds.
  De nieuwe nummers waren zeker ok. Niet verrassend, maar gewoon lekker.

  En dan te bedenken dat ik dit niet eens echt onder mijn favoriete bands schaar.
  Toch moet ik voor mijzelf tot de conclusie komen dat Aborted toch wel het succes van de avond was en zij mij positief hebben weten te verrassen…

  =======================================

  PS: donders mooie foto reportage!

Geef een reactie