Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Moonspell en DEADCELL – Dynamo, Eindhoven, 06/06/2012

Deze woensdagavond breng ik door in de concertzaal van Dynamo. De zaal stroomt langzaam vol als vooract DEADCELL het podium betreedt. Deze Eindhovense industrial metalband timmert al sinds 2006 succesvol aan de weg. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van ze gehoord had voor deze avond. De bandleden komen één voor één het podium op. Wat mij meteen opvalt, is dat één van de vrouwelijke gitaristen volledig in leer gekleed is, inclusief lederen handschoenen. Sowieso is twee vrouwelijke gitaristen iets wat ik niet vaak zie in een metalband. Ik krijg meteen een ‘girlpower’ gevoel. De zanger draagt een leren jack met op de achterkant de rug van een skelet. Hij bespeelt eveneens gitaar terwijl hij zingt met zijn rauwe, maar aangename stem. Het aanwezige publiek is in tweeën verdeeld: een klein gedeelte staat vooraan bij het podium, de rest staat meer naar achteren. Allemaal lijken ze echter wel te genieten van het optreden van DEADCELL. Het geluid van deze band is stevig, mysterieus maar bovenal overduidelijk industrial metal. De eerste drie nummers staan alle leden wat statisch op het podium, maar daarna komen ze los en durven ze zich ook wat te bewegen. De haren vliegen in het rond, vooral die van de twee gitaristen want de zanger bezit geen weelderige  haardos. Compleet met beelden die achter hen geprojecteerd worden, zet deze band een goede show neer. Enthousiast, strak spel en als ze eenmaal los komen, ook leuk om naar te kijken op een podium. Na het optreden krijgen ze dan ook een redelijk applaus van het publiek, met hier en daar wat gejoel. Als opwarmer van de avond zeker geen verkeerde keuze.

Terwijl het podium gereed wordt gemaakt voor de hoofdact, gaan steeds meer mensen al naar voren. Klokslag 21.30 uur gaan de lichten uit en begint het intro van Moonspell. De zaal is niet stampvol, maar zeker wel goed gevuld. Één voor één komen de bandleden het podium op. Zanger Fernando Ribeiro draagt een Romeinse helm als hij de band vervolledigd op het podium. ‘Axis Mundi’ wordt op het publiek losgelaten. Het is een stevige binnenkomer en wordt dan ook enthousiast ontvangen door het publiek. Al tijdens dit eerste nummer blijkt dat Moonspell weet hoe ze een show moeten geven. Het tweede nummer van de avond is afkomstig van het nieuwe album. ‘Alpha Noir’ zorgt ervoor dat de toetsenist zijn instrument inruilt voor een gitaar. Fernando heeft zijn helm afgezet en staat met een vuist in de lucht te roepen dat het publiek met hem mee moet doen. ‘Hey! Hey! Hey!’ weerklinkt er door de zaal. “It’s good to be here, a night to remember!.” Ook het derde nummer van de avond is van het nieuwe album. ‘Love Is Blasphemy’ zorgt ervoor dat een klein groepje mannen losbarst in een mini moshpit. Daarna is het tijd voor één van de bekendste nummers van deze pioniers: Opium. Was het publiek net nog redelijk rustig, nu barsten ze los! Om mij heen gaan mensen springen, zwieren met de haren, handen gaan de lucht in. “Come on Eindhoven!” moedigt Fernando dit aan. De energie die de band uitstraalt heeft nu overduidelijk effect op het publiek. Het nieuwe album van Moonspell behelst maar liefst twee cd’s: Alpha Noir en Omega White. Na een paar nummers gespeeld te hebben van de eerste cd, vindt Fernando het tijd worden voor een nummer van de tweede cd. “We gaan nu voor het eerst een nummer van Omega White live spelen,” het publiek joelt, “Dit is een goede setting voor dit nummer.Show me your hands!”

‘New Tears Eve’ wordt zeer goed ontvangen. “Why the hell not, let’s play some gothic rock!” En met deze woorden wordt ‘White Skies’ ingezet, eveneens een nummer afkomstig van Omega White. Het is mij al duidelijk dat Moonspell vanavond niets meer fout kan doen. Als ze dan ook nog eens ‘Vamperia’ inzetten, wordt het hele publiek wild. Het geklap en gejoel houdt maar niet op. ‘Alma Mater’ sluit de reguliere setlist met een knal af!
“Spelen! Spelen!” roept het publiek. Moonspell geeft hier vrijwel direct gehoor aan en komen terug het podium op. ‘Grandstand’ is het favoriete nummer van Fernando, afkomstig van het nieuwe album. Maar de absolute afsluiter van de avond is ‘Fullmoon Madness’. Fernando noemt het een nummer voor echte fans, en dat blijkt! Voor de laatste keer geeft het publiek alles. Fernando laat zien dat hij van meerdere markten thuis is, pakt twee drumstukken en drumt samen met Mike Gaspar tot het einde van het nummer. Wat een energie, wat een avond! Moonspell heeft bewezen na 20 jaar nog steeds zijn plaats te verdienen in de metalscene.

Foto’s: Sharik Derksen


Een reactie op Moonspell en DEADCELL – Dynamo, Eindhoven, 06/06/2012

  1. Emmalee zegt:

    Nog een leuk feitje over DEADCELL, ze zouden als voorprogramma spelen voor Deathstars in Groningen. Maar Deathstars zag er vanaf omdat ze realiseerden dat DEADCELL misschien hun show zou stelen.
    Inplaats daarvan gingen ze met een compleet niet in het gerne passend death metal/screamo bandje in zee.

Geef een reactie