Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Soulfly – Effenaar Eindhoven, 19/06/2012

Het is nog vrij rustig in de grote zaal van de Effenaar als vooract As Enemies Arise de avond opent met een stevig potje melodische hardcore. Deze nog vrij jonge band uit Brabant weet wat muziek maken is. Zanger Gideon heeft een diepe, lage gruntstem en de muzikanten om hem heen weten maar al te goed hoe ze hun instrument moeten bespelen. Ondanks het enthousiasme van deze band, weten ze het publiek maar moeilijk mee te krijgen. Ze spelen in het midden van de setlist ook een nummer voor een vriend van hen die in coma ligt. Een mooie boodschap, een snoeihard nummer! Er zit overduidelijk potentie in deze jonge honden, maar de voor de helft gevulde zaal is niet enthousiast te krijgen. Jammer! Voor wie nieuwsgierig is, de EP Grief is gratis te downloaden op www.asenemiesarise.net.

Als na een krap half uur de lichten uitgaan, wordt meteen duidelijk voor wie iedereen deze dinsdagavond naar Eindhoven gekomen is. Als de band Soulfy het podium op komt is het publiek al in juichstemming. Opener van de show is de nieuwste single ‘World scum’. Handen gaan de lucht in en hier en daar zie ik ook wat headbangers staan. In het midden van de zaal vormt zich een bescheiden moshpit. De motivatie om er vanavond een feestje van te maken is er in ieder geval. Zanger Max Cavalera straalt een bepaald soort charisma uit. Deze alleskunner gaat ons vanavond weer vermaken, daar is geen twijfel over mogelijk. Nummers als ‘Blood, Fire, War, Hate’ en ‘Intervention’ vallen in de smaak.  Oud gediende ‘Prophecy’ laat de menigte roepen, fluiten en vooral heel hard meezingen. De energie gaat door de hele zaal! De moshpit blijft de hele avond bezet, al dan niet met minder personen. Als drummer David Kinkade aan een drumsolo begint, wordt hij op de gevoelige plaat vastgelegd door vele mobiele telefoons. Kans is dus vrij groot dat er momenteel een filmpje van deze happening op YouTube staat!  “Eindhoven, make some fucking noise!”  En daar geeft het publiek gretig gehoor aan. Max laat zien dat hij zelf ook een aardig partijtje kan drummen en slaat met twee drumstokken op trommels die vooraan op het podium staan. Na deze eigenaardige participatie geeft hij de drumstokken aan twee fans in de zaal. Soulfly verlaat kort het podium maar komt dan weer terug met stevig gitaargeluid. “Eindhoven, destroy this place!” roept Max. Ik geloof dat de medewerkers van de Effenaar daar niet zo blij mee zullen zijn. Gelukkig valt het allemaal mee: de pit blijft bescheiden en behalve rondzwierende haardossen is er niets ‘gevaarlijks’ aan de hand. Soulfly geeft een strakke, professionele show maar ik vind het wel jammer dat de mannen de hele avond al in dezelfde positie staan.  ‘Revengeance’ wordt live kracht bijgezet door niemand minder dan de zoon en stiefzoon van Max:Igor jr en Richie. De zoon oogt nog erg jong maar heeft duidelijk het talent van zijn vader. Wat een energiek kind, met al een heuse gruntstem! ‘Roots’ is een klassieker, zo blijkt. Bij de noten van dit nummer gaat het publiek pas echt los. Halflege (of halfvolle, het is hoe je het bekijkt) bierglazen vliegen door de lucht. Het publiek springt en er gaan talloze handen de lucht in. Rond 22.30 uur loopt Soulfly weer het podium af. Er wordt gefloten, geroepen en geklapt: het publiek wil meer! Hier hoeven ze gelukkig niet al te lang op te wachten. ‘Eye for an eye’ sluit deze haast intieme, en sublieme avond in de Effenaar af. Voor een laatste keer genieten de fans van de show. Onder luid applaus verlaten de bandleden het podium.

As Enemies Arise heeft bewezen al goed te weten hoe je goede muziek maakt en overbrengt op het podium. Helaas voor hen was het publiek er maar om één reden, en dat was Soulfly! Het was een geweldig optreden met een goede mix van klassiekers en nieuw materiaal. Een topavond, kun je wel stellen.

Links:


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie