Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

The Offspring – De Melkweg 18/06/2012

Halverwege de jaren ’90 kwam er een nieuwe golf punkrock, met bands als Greenday, NOFX en Rancid. De grootste commerciële successen had The Offspring. Op elke 90s party wordt er luidkeels mee geschreeuwd met ‘Self Esteem’ en ‘Pretty Fly (For A White Guy)’. Voor die grote doorbraak kwam het album Ignition, hun eerste echte album bij Epitaph, dat is nu twintig jaar geleden, een reden voor The Offspring om het album helemaal te spelen tijdens een tour. Als afsluiter kwamen ze naar een uitverkochte Melkweg.

Maar eerst het voorprogramma. Dit was een punkbandje uit Limburg. Sommige nummers waren in het Engels, andere in het Nederlands. Het klonk allemaal wel lekker en ik denk dat we hier nog veel van zullen horen….
Natuurlijk was dit de grootste punkband die Nederland ooit gehad heeft, de Heideroosjes. Al eerder hebben ze het voorprogramma van The Offspring gestaan en vanwege hun afscheidstour stonden ze dat nu weer. Offspring gitarist Noodles wees het publiek er later nog op dat ze in september nog een afscheidsconcert in de Melkweg geven en dat je daar echt bij moet zijn.

Dan de set van de Roosjes. Dit was een korte versie van de set die ze tijdens de tour spelen. Enkele nieuwe nummers, waaronder ‘Tot Hier!’ en de Stef Bos-cover ‘Tussen De Liefde En De Leegte’, en veel publiekslievelingen, zoals ‘Damclub Hooligan’ en ‘Iedereen Is Gek’. Marco springt als een malle over het podium en weet als “voorprogrammaslet” in 35 minuten het publiek goed warm te krijgen.

Dan komen de jongens van The Offspring het podium op. Zanger Dexter vraagt of het publiek er klaar voor is, waarna hij inzet “Ahhhhh” en het publiek volop mee roept “FUCK! FUCK FUCK FUCK!”; ‘Session’ is begonnen. Op hun gemakje speelt de band daarna de rest van Ignition van A tot Z. Opvallend genoeg wordt er bij veel nummers meegezongen door het publiek. Noodles merkt hier over op “No hits, but you all sing along.” Tussen de nummers door wordt er ruim de tijd genomen om even op adem te komen en een slokje bier te drinken. De rustmomentjes worden ook aangegrepen om even tegen het publiek te praten en met elkaar te dollen. Helaas is Dexter hierbij vaak slecht te verstaan, waardoor de grappen niet overkomen.
Als Noodles aan het begin van ‘Take It Like A Man’  het verkeerde nummer inzet, moet dat even breed uitgemeten worden met behulp van een vooraf opgenomen sample. Zo’n zelfde sample roept even later ook op om Noodles’ naam te scanderen. Naar mate het album vordert begint het publiek meer te springen, bewegen en mee te zingen, met als topper ‘L.A.P.D.’ Het is aan Dexter te horen dat ie qua stem verandert is; de hoogte redt ie niet altijd meer, maar de kwaliteit is wel verbetert.

Na 44 minuten is het hele album aan bod geweest en nemen de heren even een pauze. Alsof het een voetbalwedstrijd is, verschijnt de band exact een kwartier later weer op de bühne voor het tweede deel van de set, die ook 45 minuten zal duren. Deze set bestaat voornamelijk uit de grote hits, beginnend met ‘All I Want’. Noodles vindt ‘t tijd voor wat oud materiaal, ouder dan Ignition, en ‘Beheaded’ van het album The Offspring komt voorbij. Dit was wel oud genoeg, nu is ‘t tijd voor iets nieuwers. Binnenkort komt namelijk het nieuwe album Days Go By uit en daar moet ook iets van gespeeld worden. De titeltrack wordt eerst gespeeld en even later volgen nog ‘Dividing By Zero’ en ‘Slim Pickens Does The Right Thing And Rides The Bomb To Hell’. Duidelijk is dat hier nog even op geoefend moet worden, Dexter klonk niet altijd overtuigend bij deze nummers en Noodles maakt voornamelijk wat fouten met z’n voetpedalen. Overigens staat ‘Dirty Magic’ van Ignition ook in een vernieuwde versie op Days Go By.

Op de nieuwe nummers na doet het publiek enthousiast mee. Bij elke mogelijkheid wordt er mee geklapt, meegezongen en gesprongen. Bij de laatste nummers gaat het dak eraf. De band eindigt met ‘Self Esteem’, Dexter hoeft niet eens meer te zingen, het publiek overstemd het wel.

Dit was het laatste concert van de Ignition tour en Dexter en Noodles genoten er zichtbaar van. Dat de heren wat ouder zijn geworden is wel te merken. De band komt over het algemeen vrij statisch over, pas aan het einde begint Noodles wat over het podium te rennen en kloot wat aan met touring gitarist Todd Morse. Het publiek interesseert het niet, die zingen maar al te graag de “oooh”s en “aaaahh”s mee.

Setlist Heideroosjes:
Tot Hier!
Break The Public Peace
Scapegoat Revolution
Tussen De Liefde En De Leegte
We’re All Fucked Up
Homesick
Ik Wil Niks
Fistful Of Ideas
Time Is Ticking Away
Listen To The Pope
Iedereen Is Gek
I’m Not Deaf (I’m Just Ignoring You)
Damclub Hooligan

Setlist Offspring:
Session
We Are One
Kick Him When He’s Down
Take It Like A Man
Get It Right
Dirty Magic
Hypodermic
Burn It Up
No Hero
LAPD
Nothing From Something
Forever And A Day

All I Want
Beheaded
You’re Gonna Go Far, Kid
Days Go By
Nitro
Come Out & Play
Dividing By Zero
Slim Pickens Does The Right Thing And Rides The Bomb To Hell

Pretty Fly (For A White Guy)
The Kids Aren’t Alright
Self Esteem

Foto’s: Christine Mooijer

 


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie