Dutch Distortion

 

Recensies

Deadly Remains – Severing Humanity

Er zijn van die recencies die je, in weerwil van jezelf, alsmaar uitstelt. Meestal betreffen het cd’s waar je op zich wel heel wat goeds over kunt vertellen. In onderhavig geval maakt Deadly Remains absoluut geen slechte muziek. Hun eerste plaat, Before the Nothing(2009), bevat een mengeling van thrash- en deathmetal; vooral nijdig en agressief, al ga ik nu af op collega-recensenten, ik heb ze zelf niet in hun geheel gehoord. Een paar songs op Youtube lieten overigens niet echt een verpletterende indruk na; meer nog, dat lege gevoel dat je als metalliefhebber wel vaker bekruipt, wanneer je een band hoort die zeer vakkundig te werk gaat maar tekortschiet in inventiviteit, was sterk aanwezig. De overschakeling naar de brutale kant van death metal kon dus zeer goed uitpakken.

In ieder geval maken de Californiërs duidelijk dat ze geen kwartier geven. ‘Apocalyptic Birth’ doet exact wat de titel belooft – met een stampende drum, laaggestemde gitaren en gutturaal gegrom dendert de band je huiskamer binnen, van plan om je woonplaats te vuur en te zwaard neer te halen.Dat lukt, zij het enkel voor de eerste minuut.Ik, en naar ik aanneem, u ook, luistert al wel eventjes naar metal en dus ben ik niet zo snel meer onder de indruk van deathmetal in de lijn van Dying Fetus, Deicide en Belgische trots Aborted. Ik weet ondertussen wel hoe het hoort te klinken, meer nog, gedurende de laatste jaren ben ik een beetje verzadigd geraakt. En Deadly Remains voert, alweer, het genre zeer correct uit, dat geef ik direct toe. Helaas is dat direct ook de grootste bron van frustratie – ze kunnen het dus wel, alleen volgen ze de blauwdruk van hoe de stijl hoort te klinken. Niks mis mee; mensen die van bovengenoemde bands houden kunnen dit aanschaffen en zullen het een mooie aanvulling van hun collectie vinden. Hier en daar probeert men zelfs buiten de lijntjes te kleuren, ‘Human Trafficking’ en ‘Instincts of Flesh’ hebben beiden een min of meer vreemd einde – zeker die laatste heeft met dat stukje flamencogitaar boven de lompe death een goed gevonden laatste minuut. Ik herhaal, Deadly Remains heeft zeker iets in z’n mars; helaas volstaan die paar momenten niet om het geheel naar een hoger plan te tillen. Zelfs al is ‘Psalm of Impurity’ een gedurfde acoustische interlude. En dat is ten slotte waarom ik recensent ben, om die paar bands te vinden die dan misschien wel onder de radar vliegen maar toch de moeite waard zijn omdat ze iets toevoegen aan het bestaande. Ten slotte is ook Emperor begonnen als een typische blackmetalband en groeiden ze pas na een aantal demo’s uit tot vernieuwers.

Ik ben van mening dat de Amerikanen zulks niet snel zullen bereiken – als ze zich perfectioneren in deze stijl kunnen ze de subtop bereiken, dat zeker, maar meer zie ik er voorlopig niet in. Ondanks het feit dat ze een monster van een zanger hebben en duidelijk erg goed met hun instrumenten overweg kunnen zit die vonk, die – hoezeer ik de uitdrukking ook verfoei – X-factor er niet in. Vandaar een gemiddelde score, maar als u houdt van de stijl mag u daar direct anderhalf punt bij optellen.

Score: 6,5

Tracklist:

1. Apocalyptic Birth
2. Cosmic Necrosis
3. Equilibrium Obsolete
4. Home Invasion
5. Human Trafficking
6. Instincts of Flesh
7. Memories of Defilement
8. Psalm of Impurity
9. Scriptures of Foreign Tongues
10. Severing Humanity

Totale Speelduur: 00:39:06

Line-up:

James Royston – Drums
Chris Dericco – Basgitaar
Josh Kerston – Gitaar
Ian Andrew – Gitaar, Zang

Links:


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie