Dutch Distortion

 

Nieuws

Ministry – 013 Tilburg, 12/07/2012

In 2008 nam ik met het nummer ‘What a Wonderful World’ afscheid van Ministry in de 013 te Tilburg. Dat Ministry inmiddels terug is weet hopelijk iedereen al, anders bij deze. Ik kan het niet anders dan gepast noemen dat mijn live hereniging met Ministry wederom in de 013 te Tilburg is. Naast dat het gewoon klopt om afscheid en herenigd te worden in dezelfde zaal is het ook nog eens een ontzettend toffe zaal met goed geluid. Ministry denkt hier kennelijk hetzelfde over, 013 is namelijk het toneel waar ze opnames maken van de gehele set voor een aankomende DVD. De zaal was dus niet alleen gevuld met mensen, maar ook met camera’s.
De zaal ging open om 19:00 en het voorprogramma Djerv opent deze avond. Djerv is de band van Agnete Kjølsrud die onder andere met Dimmu Borgir heeft samengewerkt. Ik zou graag vertellen hoe het voorprogramma was, maar helaas moet ik dat achterwege laten om het simpele feit dat ik het voorprogramma gemist heb. Treuren kan ik er in ieder geval niet om. Gewapend in mijn See You LaTour shirt van Ministry weet ik waar ik voor kom en dat is Uncle Al en de rest van de band!

Om 21:00 zou Ministry opkomen en inderdaad iets na 9 uur gingen de lampen uit en betreden de heren het podium gevolgd door de vele camera’s in de zaal. De set wordt afgetrapt met het nummer ‘Ghouldiggers’ van het nieuwe album Relapse. Dit nummer is een duidelijke aanklacht tegen de muziekindustrie zoals Uncle Al hem tegenwoordig ziet. Zoals de kenners van Ministry wel weten is de muziek van deze band één grote aanklacht, degene die er het meeste van langs krijgt is natuurlijk niemand minder dan Bush, Sr & Jr. De nummers die een rechtstreekse aanklacht aan hen zijn komen veelvuldig voorbij. We blijven met de nummers echter wel bij de albums na 2000. Niet dat dat erg verkeerd is, maar laten we eerlijk zijn, een aantal echte klassiekers komen toch uit de jaren 90 en daarvoor. Gelukkig weet Uncle Al dat zelf ook maar al te goed, aan het eind van de set komt hij namelijk het podium af om iedereen die vooraan staat (inclusief ondergetekende) persoonlijk een hand te geven om vervolgens even af te gaan. Het is tijd voor de encore van de avond en daarmee ook de klassiekers! De band komt terug met ‘Psalm 69’ om hierna in overdrive te gaan met ‘N.W.O.’ om het Psalm 69 af te sluiten met ‘Just one Fix’. Ik denk dat het niemand die dit leest zal verbazen dat het publiek hier uit zijn dak ging. Nadat de eerste encore afgesloten werd met ‘Thieves’ kwam er zelfs nog een tweede encore. Al met al heeft Ministry deze avond ongeveer twee uur op het podium gestaan.

Al Jourgenson, oftewel Uncle Al is een oude rot in het vak en dat valt te merken. Hij en de rest van de band blazen de zaal omver met een bijna tastbare muur van geluid. De stem van Al blijft heerlijk rauw alleen zingt hij voor het gemak met een opname mee. Een aantal keren mist hij toch echt overduidelijk zijn tekst en toch hoor je zang. Ik vergeef het hem wel. Hij lijkt te genieten op het podium en op zijn eigen markante manier gaat hij uit het dak en geeft het publiek waar ze voor komen. Ik hoop dat er inderdaad een DVD van deze show gemaakt wordt, altijd leuk om mijzelf in het publiek terug te zien en meer nog om weer te genieten van deze fantastische avond. Ik heb weinig van voor 2000 gehoord, maar wat ik gehoord heb zijn toch wel een paar personal favorites van mij!

Setlist:
Ghouldiggers
No W
Rio Grande Blood
Seňor Peligro
LiesLiesLies
99 Percenters
Watch Yourself
Life is Good
Waiting
Worthless
Relapse
The Last Sucker
Kybher Pass

Encore 1:

Psalm 69
N.W.O.
Just One Fix
Thieves

Encore 2:

So What
United Forces

Foto’s Vivianne de Jong

 


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie