Dutch Distortion

 

Recensies

Threshold – March Of Progress

Het is lang stil geweest rond het Britse Threshold. De band heeft in de jaren ´00, een succesvolle trilogie aan albums uitgebracht. Critical Mass (2002), Subsurface (2004) en Dead Reckoning (2007) waren stuk voor stuk succesvolle platen. Het ging de band voor de wind. Het kon echter niet goed blijven gaan, want in 2007 stapte zanger Mac op. (Die vorig jaar kwam te overlijden.) Als vervanger was daar zanger Damian Wilson die al eerder voor deze band zong. Damian mocht meteen mee op tour. Zo tourde de band een tijd rond, maar nieuw materiaal liet op zich wachten. Eindelijk wordt de stilte doorbroken en is hier het splinternieuwe March Of Progress.

Ik was benieuwd naar hoe Threshold na het wisselen van een zanger en een aantal jaren stilte zichzelf weer zou presenteren. Opener ‘Ashes’ laat in elk geval meteen horen wat de band van plan is. Een muur van gitaarsolo’s, snelle toetsenlijnen, strakke drums en een expressieve stem denderen door mijn speakers. Threshold is terug en laat horen dat ze er zin in hebben! De band heeft duidelijk een directe aanpak gekozen op dit album. Ze waren eerder al goed in het schrijven van stevige nummers, maar de muziek lijkt nu echt geschreven te zijn op directheid. Ze hebben niet vaak zo lomp geklonken als op ‘Return Of The Thought Police’. Ook zijn de nummers meer gitaar gedreven. Op ‘Staring At The Sun’ & ‘Coda’ kan je dat goed horen. Toch heeft elk nummer ook sterke melodieën. Deze combinatie van stevig en catchy werkt goed. De band staat al jaren bekend om hun muzikale kwaliteit, dus ik hoef niet uit te leggen dat dat deel van deze plaat staat als een huis. Toch wil ik zanger Damian Wilson even los noemen. Op de eerdere Threshold-platen klonk hij niet zo helder en zo fel als hij hier doet. Hij is een zanger van wereldformaat maar bereikt op deze plaat een niveau dat zeldzaam hoog is. De emotie is in zijn stem voelbaar en de eerder genoemde catchy kwaliteit van de nummers heeft ook zeker te maken met zijn inbreng.

De kritiek die ik heb op March Of Progress is dat je meteen kan horen dat we met deze band te maken hebben. Er worden nergens op deze plaat zijsprongen genomen die niet binnen het straatje passen. Deze plaat is daarom ook een logisch verlengde van de voorgangers, maar dan met een andere zanger. Het is bekend dat de muziek wordt geschreven door gitarist Karl Groom en toetsenist Richard West. Het is te hopen dat deze heren de muziek van Threshold spannend willen houden en ook durven een meer compositorische uitdaging te zoeken in de toekomst. Maar is dit echt kritiek om de plaat op af te serveren? Nee. Deze plaat is uiteindelijk gewoon sterk in elkaar gezet en het luistert lekker weg. Liefhebbers van Threshold en dergelijke bands kunnen deze plaat gewoon met een gerust hart in huis halen.

Score: 8,0

Tracklist

1. Ashes
2. Return of the Thought Police
3. Staring at the Sun
4. Liberty Complacency Dependency
5. Colophon
6. The Hours
7. That’s Why We Came
8. Don’t Look Down
9. Coda
10. The Rubicon

Totale speelduur: 01:09:04

Line-Up:

Damian Wilson – Zang
Karl Groom – Gitaar
Pete Morten – Gitaar
Steve Anderson – Basgitaar
Richard West – Toetsen
Johanne James – Drums

Links:


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie