Dutch Distortion

 

Recensies

Mayan – Antagonise

MaYaN - Antagonise - ArtworkDe symfonische death metal band Mayan wist in 2011 menigeen te verrassen met het debuutalbum Quarterpast. De band opgericht door Mark Jansen (Epica), Jack Driessen (ex-After Forever) en Frank Schiphorst leverde een dijk van een debuut af die bol stond van de strakke riffjes, puike vocalen en rauwe grunts. Inmiddels zijn ze toe aan de tweede plaat genaamd Antagonise. Dit nieuwe wapenfeit mag in het nieuwe jaar uit de speakers gaan knallen en wordt uitgebracht via Nuclear Blast. Benieuwd of deze tweede plaat kan tippen aan het toch wel zeer appetijtelijke debuut.

Bij de eerste luisterbeurt valt meteen op dat veel sterke elementen van het debuut ook in deze plaat zitten verwerkt. Symfonische keys, death metal gitaarspel, snoeiharde drums, herkenbare grunts van Mark Jansen en het vocale geweld van Henning Basse (inmiddels officieel toegevoegd aan de line-up), om er een paar te noemen. Het debuut werd echter gekenmerkt door veel verschillende overgangen zowel in muziek als zang, waardoor het nogal overweldigend overkwam. Antagonise lijkt meer gebalanceerd en uitgedacht. Neem bijvoorbeeld opener ‘Bloodline Forfeit’: snelle, harde grunts, drums en gitaren worden gebalanceerd met koren en cleane mannelijke vocalen voor de rust. Het zijn allemaal puzzelstukjes die tot een geheel gevormd zijn en de solo’s van zowel toetsen als gitaar zijn niet te overdreven maar geven flink wat schwung. Bij ‘Redemption – The Democracy Illusion’ komt het symfonische element goed naar voren: de toetsen en arrangementen van Jack Driessen houden het spannend en ook de gastvocalen van Floor Jansen (Revamp, Nightwish) doen het erg goed. ‘Paladins of Deceit – National Security Extremism part I’ is een pakkende knaller met mooie verrassingen als de prachtige uithalen van Laura Macrí (ook toegevoegd aan de vaste line-up). Deze Italiaanse nachtegaal mag ook de ballad ‘Insano’ voor haar rekening nemen, die ze met veel gevoel brengt. Opvolger ‘Human Sacrifice’ is daarna weer lekker bruut en raggend, met wat lichter makende toetsen. De drie soorten vocalen (grunts, clean mannelijk en clean vrouwelijk) doen het ook hier erg goed en zijn wederom prima in balans gehouden. Vooral opvallend is de bijdrage van Stream of Passion’s Marcela Bovio die haar operakant in volle glorie laat zien. Met ‘Faceless Spies – National Security Extremism part I’ weet de band echter het beste voor het laatst te bewaren. Met een ongelofelijk fijne riff, snelle toetsen, beestachtige drums en vocale prestaties van Henning en Mark is het een feestmaal van het beste wat de band te bieden heeft. Voeg daar een sublieme vioolsolo aan toe van gastartiest Dimitris Katsoulis en je hebt een dijk van een nummer.

Mayan heeft met deze plaat duidelijk zijn eigen stijl verfijnd en alle puntjes op de i gezet. Waar het debuut nog veel van de hak op de tak sprong heeft deze plaat een duidelijkere opbouw en samenhang. Zanger Henning Basse heeft een meer prominente rol gekregen en gastartiesten zijn puur voor de verfijning ingebracht. Toch blijft het knagen dat deze plaat niet zo verrassend is als het debuut. Dat gezegd blijft het nog steeds een knallend album om naar te luisteren, al zal het een tijd duren voordat hij je volledig grijpt. Het is nu tijd voor de band om hun eigen niche in de markt te claimen: ze hebben er alles voor in huis!

Score: 8,5
 

Tracklist:
1. Bloodline Forfeit
2. Burn Your Witches
3. Redemption – The Democracy Illusion
4. Paladins of Deceit – National Security Extremism part I
5. Lone Wolf
6. Devil in Disguise
7. Insano
8. Human Sacrifice
9. Enemies of Freedom
10. Capital Punishment
11. Faceless Spies ~ National Security Extremism part I

Totale speelduur: 01:02:23
 

Line-up:
Mark Jansen  – grunts
Henning Basse – vocalen
Laura Macri – vocalen
Jack Driessen – toetsen
Frank Schiphorst – gitaar
Rob van der Loo – bas
Ariën van Weesenbeek – drums
 

Links:
Official
Facebook
Nuclear Blast


Een reactie op Mayan – Antagonise

  1. piet blokland zegt:

    ik zal het 30 jan. wel horen live in de mezz

Geef een reactie