Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Monster Magnet – Tivoli Oudegracht, 17/02/2014

2014-02-17 Tivoli Monster Magnet en Church of Misery 1109Maandag 17 februari stond Monster Magnet op de planken in Tivoli Utrecht voor de enige datum van hun “Last Patrol” tour – genoemd naar het laatste album dat de heren enkele maanden geleden hebben uitgebracht. Tegen acht uur trad ik een beetje weemoedig de zaal binnen, want dit was waarschijnlijk de laatste maal dat ik Tivoli Oudegracht van binnen zou aanschouwen. De qua sfeer en beleving toch wel een van de fijnere en markantere zalen van Nederland sluit namelijk in juni de deuren, aangezien het nieuwe muziekcentrum Vredenburg dan in gebruik zal worden genomen en waar Tivoli vanaf dan haar intrek in zal nemen.

De zaal (en balkon) was al 2014-02-17 Tivoli Monster Magnet en Church of Misery 0838goed gevuld toen het voorprogramma Church of Misery tegen 20.15 het podium betrad. Deze Japanse band brengt erg zwaar aangezette doom, met daarin behoorlijk wat psychedelische jaren 70 en Black Sabbath invloeden. Zanger Hideki Fukasawa stond als een bezetene op het podium kwaadaardig te grommen in de microfoon en vanuit een apparaat dat hij bij zich had soundscapes te genereren. Af en toe spot on maar helaas was het ook vaak niet op z’n plek, terwijl de band wél erg strak klonk. Bassist Tatsu Mikami had een nogal markante manier van bassen, de basgitaar hing bijna op de grond maar dat gaf niet want hij had toch alleen maar de eerste fret nodig. Al met al was dit een lekkere binnenkomer van ongeveer 45 minuten.

Klokslag half tien kwam Monster Magnet het podium op van het inmiddels volle Tivoli. Voor een maandagavond absoluut geen verkeerde opkomst! De set van Monster Magnet mag rustig gewaagd genoemd worden aangezien het reguliere deel van de set volledig besteed werd aan een integrale vertolking van het nieuwe album Last Patrol. In de encore kwamen er dan nog vier knallers langs – waarover later meer. De band startte het intro van ‘I live behind the clouds’. Waar het intro op album een kleine halve minuut duurt, duurde het nu een paar minuten: er waren wat technische probleempjes met de gitaar en/of versterker van frontman en drijvende kracht achter de band Dave Wyndorf. Met de gitaar aan de kant pakte hij de microfoon en zei gekscherend: “gelukkig kan ik ook nog een beetje zingen” waardoor het nummer enigszins anders werd vertolkt dan normaal. Dit toonde wel gelijk het vakmanschap en gevoel voor humor aan. Bij het tweede nummer ‘Last Patrol’ waren de technische issues ten einde en dit nummer werd heerlijk psychedelisch rokkend gebracht. Het werd helemaal een psychedelische bedoening met de cover ‘Three Kingfishers’ van Donovan (of, volgens heer Wyndorf: Twelve kingfishers). De sfeer zat er goed in, en dit soort nummers zullen het live goed blijven doen. Helaas geldt dat niet voor alle nummers van het nieuwe album, waardoor halverwege en tegen het einde van de reguliere set de aandacht van het publiek erg verslapte. Om me heen hoorde ik ook wat gemor over het uitblijven van de klassiekers die de band op zijn naam heeft staan.

2014-02-17 Tivoli Monster Magnet en Church of Misery 0954Aan het einde van de reguliere set klonk dan ook naast geklap jammer genoeg veel gefluit vanuit de zaal. Gelukkig kwam de band weer snel het podium op om er nog een paar fijne knallers uit te stampen. Hierop ging de zaal – eindelijk – helemaal los. Het is dan ook duidelijk dat Monster Magnet het absoluut moet hebben van de hits en de albums uit de jaren negentig – al is het nieuwe album helemaal niet verkeerd maar nog te onbekend (en dus onbemind?) bij het publiek.

Na terugkomst op het podium knalde de band gelijk het nummer ‘Twin Earth’ van het album Superjudge er in, gevolgd door het erg fijne nummer ‘Look To Your Orb For The Warning’. ‘Dopes to Infinity’ was de volgende klassieker, gevolgd vlak voor elf uur door de afsluitende meezinger ‘Space Lord’ (Motherfucker). De zaal had de opdracht van Dave Wyndorf meegekregen om vooral dat stuk hard mee te brullen. Lekker puberaal maar dat moet af en toe ook. Stonerrock met een glimlach!

Wat viel er verder op bij Monster Magnet? Vooral dat Dave Wyndorf erg goed bij stem was en dat zowel hij als zijn band erg strak en duidelijk met plezier op het podium stonden te spelen. En ondanks de gewaagde setlist die niet iedereen kon bekoren was het een erg fijn avondje in Utrecht. Monster Magnet heeft nog maar eens laten zien dat zij absoluut tot de top in het Stonerrock genre behoren!

Foto’s: Lukas Bergman

 


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie