Dutch Distortion

 

Recensies

Lothlöryen – Principles Of A Past Tomorrow

1 - Capa HDHet eerste wat ik doe als ik een nieuwe promo in mijn mailbox zie verschijnen, is meer informatie over de band opzoeken: wat voor genre maken ze, waar komen ze vandaan, dat soort vragen. En soms komen daar de vreemdste resultaten uit, en weet je totaal niet wat je moet verwachten voordat je het album aanzet. Vandaag was dat bij Lothlöryen precies het geval, want wat zou ik me moeten voorstellen bij Braziliaanse folk metal? Zouden ze traditionele Braziliaanse muziek combineren met metal?

Mensen die hoopten salsa en metal gecombineerd te zien, leg dit album maar weer weg. Hou je daarentegen van middeleeuwse Europese folk, akoestische gitaartjes en piano, in een mix gegooid met power- en prog metal? Lees dan verder; dan zou het nameijk best kunnen zijn, dat dit iets voor jou is.
De muziek die Lothlöryen maakt, is vrolijk, episch en catchy tegelijk. Folkelementen à la Blackmore’s Night worden gemengd met muziek in de stijl van onder andere Orden Ogan en Blind Guardian. Ook de landgenoten van Angra zijn echter nooit ver weg. Verder is de kwaliteit van de zang indrukwekkend; zanger Daniel Felipe kan met name in het lage spectrum enorm goed met zijn stem overweg, het doet me enorm denken aan Russell Allen (Symphony X), maar dan een tikkeltje rauwer en met iets meer variatie erin.
En zo val ik bij het beluisteren van dit album van de ene verbazing in de andere. Na een episch einde met een erg sterke van ‘Heretic Chant’, begint de volgende track ‘God Is Many’ met een sample uit een speech van Stephen Hawking. Richting het refrein hoor je Powerwolf-achtige meerstemmige zang, die erg goed bij de instrumenten past. Dit komt later in het album ook nog regelmatig terug, net als instrumenten die typisch zijn voor folk metal: violen, fluiten… Deze zijn tegenwoordig op bijna ieder album in het genre te horen, en zijn zo ongeveer verplichte kost. Zo klinkt het echter niet, ze laten het niet overkomen als een cliché, maar als iets fris en origineels.
Dat frisse en originele, dat hoor je ook terug in de manier waarop de liedjes geschreven zijn. Hoewel Lothlöryen elementen pakt die allang uitgekauwd zijn en twintigduizend keer door verschillende bands zijn gebruikt, maken ze er toch iets van dat interessant blijft om naar te luisteren.

Dit is een van de betere folk- en powermetalalbums die dit jaar is uitgekomen. Dit is bijna een uur vol met puur genot voor de fans van het genre: toegankelijk, maar toch anders dan anderen. Het is bijna onmogelijk om hier niet van te houden.

Score: 8,5

Tracklist:
01. …a Journey Begins
02. Heretic Chang
03. God is Many
04. Time Will Tell
05. Manipulative Waves
06. Night is Calling
07. And Dowland Plays
08. The Convict
09. The Quest is On
10. Who Made the Maker?
11. The Law and the Insider
12. Wavery Time

Line-up:
Daniel Felipe – Zang
Leko Soares – Gitaar
Tim Alan – Gitaar
Léo Godde – Keyboard
Marcelo Godde – Basgitaar
Marcelo Benelli – Drums

Links:
Official
Facebook
Soundcloud


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie