Dutch Distortion

 

Nieuws

Pagan’s Mind – Full Circle

PAGANS MIND FullCircle LP CD DVD PRINT11 september 2014 trad Pagan’s Mind op op het Amerikaanse festival ProgPower USA. Dit optreden is opgenomen voor een livealbum. Dat livealbum, het tweede voor de Noorse powermetalband, ligt nu voor mijn neus en wacht op een recensie. Het is overigens een dubbelalbum, goed voor ruim tweeënhalf uur aan muziek. Er zijn verschillende uitgaven beschikbaar, en ze komen ook met DVD’s, maar ik heb enkel de cd’s tot mijn beschikking.

Het optreden is opgedeeld in tweeën: op de eerste cd hoor je hoe de Noren hun tweede album, Celestial Entrance, in zijn volledigheid spelen. Op schijfje nummer twee is een verzameling van liedjes uit hun volledige discografie te horen. De sfeer zit er al vanaf het begin goed in: het publiek heeft er zin in en laat dat uitbundig horen.
Dit is voor mij precies hoe een livealbum zou moeten klinken: vol energie en passie. Niet alleen vanuit het publiek, maar ook vanuit de band. Je hoort dat ze er zin in hebben en dat ze hun werk goed kennen. De geluidskwaliteit is daarnaast erg goed: doe je ogen dicht en je waant je op de eerste rij van het optreden.
Het is een puur genot: de muzikanten zijn bijzonder getalenteerd en geven me toch een solo’s weg! Met name bij tracks als ‘Of Epic Questions’ en ‘New World Order’ laten ze dat enorm goed zien. Die gitaarsolo’s zijn snel en afwisselend, en Jorn Viggo Lofstad en Ronny Tegner halen echt alles eruit wat erin zit. Zanger Nils Rue laat horen dat hij ook live enorm goed bij stem is. Zowel de lage als de hoge tonen weet hij uitstekend te halen. Luister maar eens naar ‘Dreamscape Lucidity’ om te horen wat ik bedoel.

Verder is ook de keuze van de setlist erg interessant. Normaliter speelt de band vrij weinig van Celestial Entrance, en om dat album dan in zijn volledigheid live te horen is bijzonder. Verder heeft de band gekozen voor een goede variatie tussen de andere albums, en zelfs een cover van ‘Hallo Spaceboy’ van David Bowie. Deze is ontzettend gaaf geworden, en ze hebben er echt hun eigen versie van gemaakt. Dat waardeer ik altijd enorm, want als je een cover maakt die precies klinkt als het origineel, waar is dan de toegevoegde waarde?
Deze cover wordt opgevolgd door een nieuw lied, en wel een vijftien minuten durend instrumentaal stuk: ‘Full Circle’. Wauw, als je vond dat de muzikanten op de vorige songs nog niet genoeg ruimte hadden om zichzelf te laten zien, dan krijgen ze dat hier wel. Hier hou ik van.

Een album dat zo lang duurt, is gevaarlijk: het kan saai worden. Dat is bij Full Circle echter niet het geval. Wat is dit geweldig, en je blijft er de hele tijd door geboeid. Dit is een van de beste livealbums die dit jaar is uitgebracht.

Score: 8,5

Tracklist:
CD 1:
1.Approaching
2.Through Osiris’ Eyes
3.Entrance Stargate
4….Of Epic Questions
5.Dimensions Of Fire
6.Dreamscape Lucidity
7.The Seven Sacred Promises
8.Back To The Magic Of Childhood I: Conception
9.Back To The Magic Of Childhood II: Exploring Life
10.In Brilliant White Light
11.Aegean Shores
12.The Prophecy Of Pleiades

CD 2:
1.New World Order
2.Intermission
3.Enigmatic Mission
4.Live Your Life Like A Dream
5.Hallo Spaceboy
6.Full Circle
7.Walk Away In Silence
8.Eyes Of Fire
9.God’s Equation
10.United Alliance

Line-up:
Nils K. Rue – zang
Jorn Viggo Lofstad – gitaar
Ronny Tegner – gitaar
Steinar Krokmo – bas
Stian Kristoffersen – drums

Links:
Pagan’s Mind (Official)
Pagan’s Mind (Facebook)
SPV/Steamhammer


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie