Dutch Distortion

 

Recensies

Desolate Fields – Past Apocalyptic Dates

Desolate Fields - Past Apocalyptic DatesAnderhalf jaar geleden heb ik de Nederlandse band Desolate Fields in Slovenië gezien op het Metaldays festival. De muziek van deze heren was voor mij een aangename verrassing. Zelf zetten ze het onder de noemer post black metal, maar er zijn meer stijlinvloeden in terug te vinden. Zo ligt er duidelijk een connectie met doom metal en kent de muziek ook veel progressieve elementen. Begin oktober heeft de band zijn eerste album in eigen beheer uitgebracht onder de naam Past Apocalyptic Dates.

Het eerste wat opvalt bij het beluisteren van de cd is dat er heel veel aandacht is besteed aan de atmosfeer die de muziek bij je oproept. Veel nummers hebben een rustige start met gitaar getokkel en/of omgevingsgeluiden. Dit is bijvoorbeeld goed te horen bij het nummer ‘Enviro’. Het voelt heel eenzaam en koud aan, doordat de gitaar ondersteund wordt door een gierende wind.
De nummers bestaan over het algemeen uit lange, opbouwende gitaarriffs, die ondersteund worden door lekkere basloopjes. De instrumentale sectie speelt strak en is op veel punten inventief met wat er gespeeld wordt. Hierdoor vervelen de nummers niet, hoewel er vaak langere tijd hetzelfde gespeeld wordt. Elke keer is het net iets anders dan voorheen. Invloeden van bands als Alcest en Solstafír zijn duidelijk terug te horen in de muziek, maar voeren niet de boventoon.
De grunts zijn diep en rauw en vullen de instrumentale sectie mooi aan. De verdeling tussen zang en instrumentaal is gebalanceerd, waardoor geen van beide overheersend is. Het enige wat mij minder weet te overtuigen op dit album is de cleane zang. Het is niet dat het vals is, maar de klankkleur van de stem lijkt niet goed te passen bij de rest van de muziek. Dit kan komen doordat er behoorlijk wat galm over de cleane zang is gedaan. Het lijkt niet helemaal goed uit de verf te komen in de mix. Jammer, want het haalt de verrassend goede kwaliteit van het album wel een beetje omlaag.

Al met al heeft Desolate Fields met Past Apocalyptic Dates een sterk debuutalbum neer weten te zetten. De cd heeft een mystieke atmosfeer en vooral op instrumentaal gebied is het dik in orde. De band heeft sinds ik ze live heb gezien een gigantische sprong voorwaarts gemaakt. Als ze zich zo blijven ontwikkelen, dan zullen ze in de toekomst niet meer weg te denken zijn uit de Nederlandse metal scene.

Score: 8

Tracklist:
1. Ramblings Of A Stone Man
2. Stained Papers
3. Enviro
4. Vultures
5. A Visible Mass Of Vapour
6. Hollow Earth
7. Past Apocalyptic Dates
8. Blister

Line-up:
Jochem Lodder – Toetsen, (cleane) zang
Alex Weisbeek – Gitaar, (lage/achtergrond) zang
Gerben Getkate – Gitaar, toetsen
Martijn van Beek – Basgitaar
Mark Geurds – Drums

Links:
Desolate Fields Facebook
Desolate Fields Bandcamp
Desolate Fields Twitter


Een reactie op Desolate Fields – Past Apocalyptic Dates

  1. Luuk zegt:

    Een van de bandleden sprak mij aan in de albert heijn in zutphen en vertelde mij over deze band. Kreeg een sticker die ik netjes zoals gevraagd op een lantaarnpaal heb geplakt. Band opgezocht en damn dit is kwaliteit!!

Geef een reactie