Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Eindhoven Metal Meeting Dag 1 – De Effenaar, Eindhoven 16-17/12/2016

emm_day1_2016-41Het is weer die tijd van het jaar. De dagen worden korter, de nachten langer. Langzamerhand beginnen de kriebels zich weer te komen: het is weer tijd voor de Eindhoven Metal Meeting. Sinds 2009 zijn de mensen van District 19, en met name Roman Hödl, al bezig met de Eindhovense edities van deze Metal Meeting in de Effenaar. Inmiddels zijn ook in Wenen en Gotenburg Metal Meetings aangekondigd. Het gaat goed met District 19. Ook heel fijn voor het festival is dat beide dagen van tevoren uitverkocht zijn. Wij zijn er dit jaar ook weer bij om verslag te doen van dit evenement, dat zich specialiseert in de extremere metal.

Door het een en ander ben ik best vroeg in Eindhoven aangekomen. Ik heb ruimschoots de tijd om te wachten op mijn perskaartje en het voordeel is ook dat er nog nauwelijks een rij is als ik naar binnen wil bij de Effenaar. Dit komt mooi uit. Ik kan dan ook rustig een rondje door het pand maken en dag zeggen tegen de eerste bekenden die ik tegenkom. Ook ben ik lekker op tijd voor de eerste band: Burning Hatred.

emm_day1_2016-9Deze band bestaat al sinds 2002, maar heeft pas dit jaar zijn eerste langspeler afgeleverd. Ik ken ze sinds 2008. Zo af en toe komt de tweede demo ook nog wel eens voorbij in mijn cd-speler. Ik heb het altijd een fijn bandje gevonden en vind het eigenlijk jammer dat ze nog steeds niet verder zijn dan dit stadium. Als het gaat om old-school death metal, is dit toch wel een van de bands die ik altijd opnoem in het rijtje van indrukwekkende Nederlandse bands. Indruk maken doen de heren rond Martin Brakert op het podium ook zeker. Van dik hout zaagt men vakkundig planken en die worden even zo vakkundig vertimmerd tot een death metalshow, die staat als een huis. Ze spelen strak en gedreven en laten ook hier weer zien dat ze echt meer verdienen. Het is een mooie start van het weekend!

Na een tweetal nummers toog ik naar de grote zaal om Cirith Gorgor aan het werk te zien. Ook zij hebben dit jaar een album op de mensheid losgelaten: Visions Of Exalted Lucifer. Het eerste kwartier klinkt het wat rommelig op de Large Stage. Er komt gelukkig gaandeweg het optreden verbetering in het geluid. Satanael ziet eruit als een uit de dood opgestane soldaat met zijn zware overjas. Van tevoren vraag ik me een beetje af of ze het podium eigenlijk wel kunnen vullen als band. Ik heb ze eigenlijk alleen in kleine zalen gezien. Die vraag kan ik niet anders dan met een welluidend ja beantwoorden: ze slagen er uitermate goed in. Vooral de podiumkunsten van Satanael leveren daar een grote bijdrage aan.

emm_day1_2016-25Ik loop nog snel even bij Toxic Waltz naar binnen om te kijken wat de door Exodus beïnvloede Duitse band zoal te bieden heeft. Dat is dus thrash metal. De drums liggen er net iets te zwaar op. Daardoor verzuipen de solo’s een beetje. Als je daar doorheen luistert, klinkt het echter technisch heel begaafd.

Tussendoor kom ik nog even bij in het café/restaurant. Daar viert ook dit jaar weer de pop-rock hoogtij. Het is vanuit dat perspectief goed toeven daar. Vanuit het oogpunt op zitplaatsen is het daar helaas wat minder. Heel EMM moet het doen met een meter of vijf aan bank en dat is echt veel en veel te weinig. Inmiddels loopt het uitverkochte Effenaar ook aardig vol. Dat maakt het navigeren tussen de zalen en het café er ook niet makkelijker op.

Dan is het alweer tijd voor Illdisposed. Het is niet mijn muziek, wat de Denen maken. Ik heb ook geen idee of het klinkt zoals het moet klinken. Ik ben niet heel erg onder de indruk en ook de grappen van de zanger slaan bij mij een beetje dood. Kan gebeuren, denk ik dan.

Tijd om wat te eten en te socializen met de medebezoekers. Daardoor mis ik Bleeding Gods in de kleine zaal. De inwendige mens moet verwend worden per slot van rekening, al is de kwaliteit van de hamburger in het restaurant niet geweldig. Het vult en de smaak wordt toch gemaakt door de saus. Daarvan is er gelukkig genoeg.

emm_day1_2016-3Dan ga ik terug voor Enthroned. De band heeft geen origineel lid meer in de gelederen, maar is nog steeds goed op dreef. Zo ook dit keer: een goede podiumpresentatie, snoeihard en strak. Het is een lust voor het gehoor. Lang kan ik er echter niet van genieten, want ik wil heel graag een Nederlandse band zien. Dus na twintig minuten ga ik naar de kleine zaal voor een oudgediende en vooral nieuw leven ingeblazen band.

Soulburn, daar hebben we het hier over. Na het verscheiden van Asphyx in 1996 moet Eric Daniels toch wat. Samen met Bob Bagchus start hij Soulburn. Als Asphyx weer bij elkaar komt, wordt het project op de plank gelegd. Daar blijft het liggen tot 2014. Dan worden Twan van Geel (Legion of the Damned, Verbum Verus) en Remco Kreft (ex-Nailgun Massacre, ex-Grand Supreme Blood Court) erbij betrokken en gaan de remmen los op The Suffocating Darkness uit datzelfde jaar. Dit jaar is het derde album Earthless Pagan Spirit uitgekomen. Wat een fantastisch album! Er is geen kans dat ik dit ga missen. ”Jezus Christ, what the fuck are we doing here!”, braakt Twan uit bij wijze van introductie. Het antwoord geeft Soulburn zelf: het genieten van naargeestige death/black metal van een hoog niveau! Koude rillingen lopen over mijn rug, maar niet van afschuw. Het is een geweldig optreden. En ja: het is weer bijna te druk voor woorden.

Dan wordt het tijd voor harde keuzes: of Hail of Bullets of Endstille… Voor mij is de keuze absoluut niet moeilijk. Ik mag dan vooral black metalfan zijn. Voor Hail of Bullets laat ik graag Endstille, waar ik op z’n zachtst gezegd nooit fan van ben geweest, links liggen. Daarbij is het de eerste keer dat Hail of Bullets hun nieuwe zanger Dave Ingram (ex-Bolt Thrower) presenteert voor het vaderlandse publiek.

emm_day1_2016-19Ooit heb ik heel erg moeten wennen aan de stem van de vorige zanger Martin van Drunen. Zijn hese en rauwe stemgeluid schuurde echt tegen het rollende en ronkende geluid van de muziek. Kan Dave Ingram dat ook? Het antwoord is nee. Hij kan dat niet op die manier. Dave Ingram heeft een diepe grunt. Het schuurt niet meer. Het probleem ermee is dat het contrast in de muziek verdwijnt. Het wordt een homogene massa. Ik vind dat dus wel jammer. Nu, na al die jaren, mis ik toch heel erg de stem waar ik eerst zoveel moeite mee heb gehad. Niets tegen dit optreden verder: het is van een heel hoog niveau en het blijft ontzettend fijn om te genieten van Hail of Bullets. Ik hoop wel dat ze in nieuw werk toch een beetje hun geluid aanpassen om Ingram iets meer contrast te geven.

Na het optreden loop ik weer naar het restaurant om even bij te komen: ik sta per slot van rekening al de hele dag. Iets waar ik niet zo goed in ben door een klein ongelukje met een heftruck een jaar of twintig geleden. Tegen de tijd dat ik weer in beweging kom, is de kleine zaal zo ontzettend gevuld voor emm_day1_2016-21Wederganger dat ik met geen mogelijkheid een pad de zaal in zie zonder mensen omver te beuken. Ik laat het voor wat het is. De band is altijd gedreven en professioneel. Wat ik van het publiek kan zien door de deuropening heen, is dat ze genieten. Mooi!

Destruction staat dan op het hoofdpodium les te geven in hoe je op de Duitse manier thrash metal moet spelen. Dit jaar is er een nieuwe plaat uitgekomen, (Under Attack), en daarvan spelen ze onder andere het titelnummer, ‘Dethroned’ en ‘Second to None.’ Verder komen nog gouden ouden als ‘Mad Butcher’ en ‘Curse the Gods’ voorbij. Een fijne set van deze oude rotten.

emm_day1_2016-36Dan wordt het tijd voor de dubbele headliner. Protector en Benighted zijn eigenlijk helemaal niet aan mij besteed, dus bivakkeer ik gewoon bij het hoofdpodium. Als eerste is het de beurt aan Watain. Zij zullen vanavond hun Casus Luciferi (2003) in het geheel spelen. De show wordt uitermate goed ontvangen in de grote zaal van de Effenaar. Ik zie zelden zulke getale bij black metal shows. Het lijkt wel of zo ongeveer iedereen de weg naar boven heeft gevonden. Het album is een klassieker en wat je ook van Watain mag vinden, het blijft een begenadigde live-act. Ze zijn technisch ontzettend goed, en de show en aankleding zijn uitgedacht tot in de puntjes.

emm_day1_2016-47Daarna mag Mayhem de avond afsluiten op het hoofdpodium. Op dit moment toert Mayhem als nostalgie-act door de landen. Hierbij wordt voor het publiek De Mysteriis Dom Sathanas (1994) in zijn geheel ten berde gebracht. Dit album is nog ingespeeld door zowel Øystein Aarseth als Varg Vikernes. Weet je niet wat er tussen die twee is voorgevallen? Dan hou je zeker niet van black metal. Ze beginnen wat warrig: Attila’s microfoon staat de eerste minuten gewoon uit. Er zitten meer schoonheidsfoutjes in het optreden, maar toch weten ze wonderwel de sfeer en intensiteit van het album live over te brengen op het publiek. Dat geniet dan ook met volle teugen.

Voor mij houdt echter de lol snel op: Mayhem heb ik eigenlijk nooit op waarde kunnen schatten en daarnaast ben ik doodop. Ik ga na een half uur naar beneden en vermaak mij in het restaurant nog prima met de daar aanwezige mensen. Zo eindigt voor mij de eerste dag van Eindhoven Metal Meeting. Op naar dag twee.

Foto’s: Kelly Thans Photography

Verslag dag 2

Links:
Eindhoven Metal Meeting (Facebook)
Eindhoven Metal Meeting (official)
Facebook evenement
Effenaar


3 reacties op Eindhoven Metal Meeting Dag 1 – De Effenaar, Eindhoven 16-17/12/2016

 1. Bobbie van der Heide zegt:

  Gaven foto’s! heel veel mooie gemaakt. Die foto waarop ik raar kijk vind ik nog wel het leukst haha.

  Gr,
  Bobbie (De jongen op de 1e foto met t pilsie \m/)

 2. Countess zegt:

  eummm effe over Enthroned, de zanger Nornagest is zekers wel vanaf het begin van Enthroned, hij speelde in het begin gitaar en achtergrond grunts!

  • Mischa zegt:

   Hij was geen lid toen de band werd opgericht in 1993, noch doet hij mee op het eerste album. Hij is sinds 1995 lid van de band. Mijns inziens is hij niet een origineel lid.

   Laten we het erop houden dat wij het niet eens zullen zijn hierover.

Geef een reactie