Dutch Distortion

 

Recensies

Althea – Memories Have No Name

Althea – Memories Have No NameHet komt vaak voor in de progressieve metal scene dat bands muziek willen maken die buiten alle conventies valt. De nummers moeten vooral niet in een bestaand schema passen. Althea, een vijfkoppige band uit Milaan, is één van deze bands. In 2014 hebben zij hun debuut EP uitgebracht. Nu laten zij hun kunsten horen op hun eerste full-length album via Sliptrick Records, onder de titel Memories Have No Name. Laat Althea iets verfrissends en vernieuwends horen, of is het één van de zoveelste bands die onterecht claimen dit te doen?

Na het beluisteren van Memories Have No Name snap ik wat Althea bedoelt met buiten de bestaande schema’s vallen. De plaat is heel divers en bestaat vooral uit veel verschillende stukjes en vibes. Het ene moment ben je vrolijk, het andere moment depressief, dan weer boos. Het album gaat echt alle kanten op. Aan de ene kant is dat leuk, omdat je steeds weer iets anders kunt ontdekken, maar aan de andere kant laat het mij enigszins verward achter. Ik heb hierdoor het idee dat Althea niet echt een eigen sound heeft.

Muzikaal is Althea geen band die buiten het bestaande schema valt. De instrumenten worden prima bespeeld, maar het is niet heel hoogstaand qua techniek. Het klinkt allemaal goed samen, maar door de eenvoud van veel nummers wordt het op sommige punten wat saai. Zo wordt het thema van ‘Revenge’ zo vaak herhaald dat je het uiteindelijk kunt dromen. Vernieuwende muziek is dus helaas ver te zoeken. Over het algemeen zijn de nummers vrij poppy en daardoor goed toegankelijk voor luisteraars die niet echt into progressieve metal zijn. Een helder lichtpuntje is ‘Leave It For Tonight’, waar de band laat zien dat ze muzikaal ook wilde keuzes durven te maken qua akkoorden en progressies.

Qua vibes laat Althea zien dat ze met Memories Have No Name echt een band zijn die los staat van een vaststaand schema. Ik hoop in de toekomst dat de band dit ook op muzikaal gebied wat meer gaat doen. Voor nu is het een degelijke, vermakelijke plaat. Een full-length debuut waar Althea best trots op mag zijn.

Score: 6,6

Tracklist:

 1. Regression From Regrets
 2. Paralyzed
 3. A New Beginning
 4. Revenge
 5. Drag Me Down
 6. Halfway Of Me
 7. Intermediated – Pt.1
 8. I Can’t Control My Mind
 9. Intermediated – Pt.2
 10. Leave It For Tonight
 11. Memories Have No Name
 12. The Game
 13. L.O.V.E.
 14. Take Me As I Am
 15. Anything We’ll Ever Be
 16. A Final Reflection

Line-up:
Alessio Accardo – Zang
Fabrizio Zilio – Bagitaar
Marco Zambardi – Keyboard
Sergio Sampietro – Drums
Dario Bortot – Gitaar

Links:
Officiële website
Facebook
Bandcamp
Sliptrick Records


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie