Dutch Distortion

 

Recensies

Danzig – Black Laden Crown

Heeft Danzig nog een introductie nodig? De metalband, opgericht door Glenn Danzig nadat hij Misfits achter zich gelaten heeft, bestaat al bijna dertig jaar en heeft al tien albums uitgebracht. 26 mei komt bij AFM Records album nummer elf, Black Laden Crown, uit. Nadat de laatste paar albums nogal wisselend waren ontvangen, ben ik benieuwd wat Danzig hiervan heeft gebrouwen.

De muziek van Danzig is met één vergelijking perfect te omschrijven: als The Doors metal zouden maken, zou het ongeveer zo klinken. Prima songs vol afwisseling en variatie. De lage, donkere zang van Glenn Danzig heeft zeer veel weg van de stijl van Jim Morrison, het zou zo zijn reïncarnatie kunnen zijn.

Na de eerste twee, doomy songs, wordt het tempo flink opgeschroefd op ‘Devil On Hwy 9’. Ik geniet van de groovy gitaarlijnen die Tommy Victor (ook bekend van Prong) neerlegt. Niet enkel hier, maar over het hele album. Hierna gaat het tempo weer omlaag voor ‘Last Ride’, dat als een ballad lijkt te beginnen, maar al gauw vallen de gitaren zwaar in en krijgt het lied een Candlemass-achtige feel. De traditionele doom metal is nooit ver weg bij Danzig, hoewel invloeden van thrash ook duidelijk te horen zijn. Misschien wel iets te duidelijk: soms lijken songs klakkeloos gekopieerd van anderen. Vergelijk ‘But A Nightmare’ maar eens met ‘Seek And Destroy’ van Metallica; het eerste dat mij opviel was de gitaarriff die wel heel erg overeenkomt.

Hoe langer ik naar het album luister, hoe meer ik me erger aan de wisselende kwaliteit van de mix. De songs zijn prima geschreven, maar met name de zang ligt er soms veel beter in dan op andere momenten. Op ‘Skulls & Daisies’ klinkt Glenn Danzig echt als in zijn beste tijden, maar op het daarop volgende ‘Blackness Falls’ is daar nog slechts een vage schim van over.

Het idee van Black Laden Crown is goed, de uitvoering alleen minder. Met een iets betere productie had hier zo veel meer uit kunnen komen. Als Danzig met een volgend album komt, hoop ik dat dit probleem wordt opgelost, want dan zou dat zomaar nog een topper kunnen worden.

Score: 5,8

Tracklist:

  1. Black Laden Crown
  2. Eyes Ripping Fire
  3. Devil On Hwy 9
  4. Last Ride
  5. The Witching Hour
  6. But A Nightmare
  7. Skulls & Daisies
  8. Blackness Fails
  9. Pull The Sun

Line-up:
Glenn Danzig – zang, gitaar
Tommy Victor – gitaar
Steve Zing – bas
Joey Castillo – drums

Links:
Danzig (Official)
Danzig (Facebook)
AFM Records


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie