Dutch Distortion

 

Recensies

Life Of Agony – A Place Where There’s No More Pain

Eind jaren negentig was Life Of Agony een redelijk grote band in de wereld van de heavy metal. De albums River Runs Red (1993) en Ugly (1995) worden nog steeds gezien als klassiekers. Sindsdien is er veel veranderd: de band is een aantal keer uit elkaar gegaan en terug bij elkaar gekomen, zanger Keith Caputo is veranderd in zangeres Mina Caputo, en voor het eerst in twaalf jaar is er nieuw werk van de band uitgekomen. Nadat ik de eerste single ‘A Place Where There’s No More Pain’ laatst al op internet voorbij heb horen komen, werd ik erg nieuwsgierig naar het gelijknamige album, dat is uitgebracht door Napalm Records.

Muzikaal gezien is er niet veel veranderd in de tussentijd. De songs zijn nog steeds heavy, met een heerlijke groove en gevuld met sterke melodieën. Songs als ‘Meet My Maker’ en ‘World Gone Mad’ zie ik het live erg goed doen, hun ritmes nodigen uit tot een dikke moshpit. Deze harde knallers worden afgewisseld met gevoelige, zachte, kleine liedjes. Afsluiter ‘Little Spots Of You’ bestaat bijvoorbeeld grotendeels slechts uit zang begeleid door piano, maar wel op een heel creepy manier: het lied zou perfect bij een horrorfilm passen.

De lyrics van Life Of Agony heb ik altijd al erg interessant gevonden, en hun reputatie op dit gebied wordt goed hooggehouden. Thema’s als zoektochten naar jezelf en omgaan met de problemen van naasten komen heel mooi naar voren in de teksten. Hierin raakt vooral ‘Bag Of Bones’ een gevoelige snaar bij mij, maar ook ‘A New Low’ is typerend: met zijn coupletten waar de zang enkel begeleid wordt door de bas, krijg ik vanzelf enigszins het depressieve gevoel waarover gezongen wordt.

Eén aspect van de muziek is wel veranderd, en naar mijn mening in positieve zin. De diepe, holle zang van de eerste paar albums was iets waar ik persoonlijk niet zo veel mee kon, en vond ik nog het meest met het geloei van een koe te vergelijken. Mina’s zang klinkt op dit album veel helderder en hoger (waarschijnlijk toe te schrijven aan de geslachtsverandering), en voor mij veel prettiger om naar te luisteren. Het moet je wel liggen; ik kan me goed voorstellen dat grote fans van het oude werk hier even aan moeten wennen.

Life Of Agony heeft met A Place Where There’s No More Pain een van zijn beste albums ooit afgeleverd. Keer op keer geniet ik van de sterke songs, de diepe teksten en de heerlijke groove in de muziek. Het zou me niets verbazen als ik dit album over een half jaar in mijn eindejaarslijst heb staan.

Score: 8,8

Tracklist:
1. Meet My Maker
2. Right This Wrong
3. A Place Where There’s No More Pain
4. Dead Speak Kindly
5. A New Low
6. World Gone Mad
7. Bag Of Bones
8. Walking Catastrophe
9. Song For The Abused
10. Little Spots Of You

Line-up:
Mina Caputo – zang
Joey Z – gitaar
Alan Robert – bas
Sal Abruscato – drums

Links:
Life Of Agony (Official)
Life of Agony (Facebook)
Napalm Records


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie