Dutch Distortion

 

Recensies

Ashaena – Calea

Dat Roemenië een broedplaats is voor pagan black metalbands, was mij al duidelijk na het reviewen van de meest recente plaat van Negură Bunget. Rond dezelfde tijd kwam er ook een cd uit van de Roemeense pagan black metalband Ashaena. Dit album, met de titel Calea, heb ik nu pas in mijn handen gekregen. Het is een ode aan de Roemeense tradities, folklore en de voorouders die hun leven voor het land hebben gegeven. Het is de tweede plaat van deze band, na een gat van zeven jaar. En dan natuurlijk de grote vraag: is het de moeite waard?

In het eerste nummer, ‘Tapae 87’, komt al vanaf de start een folky feeling naar voren. Waarom dit album onder black geschaard wordt, is voor mij niet altijd even duidelijk. Het gaat veel meer richting pagan, gemixt met folk. Ook komt in het eerste nummer meteen het grootste probleem van het album naar voren: de gitaren zijn niet gelijk gestemd. Het feit dat de leadgitarist een stuk te hoog gestemd is, zorgt er voor dat het klinkt alsof alle tonen in de muziek over elkaar zweven. Het past niet lekker op elkaar, waardoor het album onafgewerkt overkomt. Omdat het in het hele album terugkomt, lijkt het alsof het expres gedaan is. Ik kan me voorstellen dat dit een beetje een dromerig gevoel oproept, maar technisch gezien is het gewoon vals.

De composities op deze plaat zijn gelukkig van een beter niveau. Vooral een nummer als ‘Mos Urs’ is noemenswaardig. Hier zit een mooie gelaagdheid in de muziek, wat omlijst wordt door een volks aandoend mannenkoortje. Weer neigt de muziek naar folk en pagan. Componenten van black zijn te horen, maar worden naar achter geschoven. Wat er op dit album wordt gespeeld is absoluut niet vernieuwend of van extreem hoge kwaliteit. Het is echter wel de moeite waard om naar te luisteren. Al is het maar voor de soms verrassende riffjes of de prominente fluit op ‘Tara Berladnicilor’.

Aan de ene kant heeft Calea mij weten te verrassen door de gelaagdheid in de composities, maar aan de andere kant: waarom is er niet meer aandacht besteed aan het stemmen van de instrumenten? Als dat de volgende keer op orde is, zal Ashaena niet meer weg te denken zijn uit het rijtje van de grote Roemeense paganbands!

Score: 6,3

Tracklist:

  1. Tapae 87
  2. Calea
  3. Tara Berladnicilor
  4. Crapat Di Cer
  5. Spirit – Sageata
  6. Zbor Insetat
  7. Mos Urs

Line-up:
Cosmin “Hultanu” Duduc – Gitaar, cleane zang, alpenhoorn, fluit
Alex “Strechia” Duduc – Drum, percussie, doedelzak
Marius Gabrian – Basgitaar
Alex “Vrancu” Vranceanu – Gitaar, zang

Links:
Bandcamp
Facebook
Loud Rage Music


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie