Dutch Distortion

 

Recensies

Iced Earth – Incorruptible

Een schok ging door de metalwereld toen zanger Matt Barlow in 2011 aankondigde uit Iced Earth te stappen. De band heeft hierop echter goed gereageerd door Stu Block aan te nemen als nieuwe zanger. Zes jaar later brengt Century Media Records het derde album met hem achter de microfoon uit, en het twaalfde album van de band in totaal: Incorruptible. De heavy metal met invloeden uit power- en thrashmetal heeft al vanaf de eerste keer dat ik de band heb gehoord een enorme indruk op me achtergelaten. Zal dat met dit album hetzelfde zijn?

Wat al direct opvalt, is dat de productie dit keer erg helder en natuurlijk overkomt. Het maakt de muziek een stuk prettiger om naar te luisteren dan bijvoorbeeld voorganger Plagues Of Babylon (2014). De muziek is levendig en energiek. De terugkeer van drummer Brent Smedley heeft daar zeker aan bijgedragen; zijn heerlijke drums zijn wederom een puur genot.

Ondertussen is allang bekend wat we van Iced Earth kunnen verwachten: de gitarist en belangrijkste songschrijver Jon Schaffer zet je thematisch en stilistisch niet meer voor verrassingen, maar hij krijgt het nog altijd voor elkaar om zeer sterke liedjes te schrijven. Knallers als ‘Great Heathen Army’ en ‘Seven Headed Whore’, maar ook powerballad ‘Raven Wing’ zijn hier perfecte voorbeelden van. Een groot deel van de songs op dit album kan zich zeker meten met de klassiekers die de band in de jaren negentig heeft gereleased. De gitaren raggen er weer keihard op los en we horen Stu Block vol energie en kracht zingen. Hij haalt echt alles uit zijn stem: laag, hoog, clean, screams, niets is hem te gek, en ik vind hem als zanger te gek!
De songs hebben zeer uiteenlopende onderwerpen. De inspiratie is uit verschillende bronnen gehaald: piraten, oorlog, Noorse mythologie, de Bijbel; je kunt het zo gek niet bedenken.

Richting het einde is het tijd voor een instrumentaal tussenstuk, ‘Ghost Dance (Awaken The Ancestors)’. Hiervoor heeft de band inspiratie opgedaan bij de indianen. Ik was aangenaam verrast door het gebruik van traditionele instrumenten en de bijzondere drumpartij.
Na ‘Brothers’, dat rustig begint maar opbouwt naar een stevige, snelle metalsong met ontzettend sterke gitaarsolo’s, en ‘Defiance’, is het helaas al tijd voor de negen minuten lange afsluiter ‘Clear The Way (December 13th, 1862)’. Na een onheilspellend intro met doedelzakken en gitaren, barst het los met heerlijke riffs en zingt Stu Block over de slag bij Fredericksburg uit de Amerikaanse burgeroorlog. Het instrumentale tussenstuk begint met keiharde gitaren, maar valt daarna stil om vervolgens met doedelzakken, drums en strijdkreten weer verder te gaan. Je wordt echt meegesleept het slagveld op. Zeer sterk gedaan, complimenten hiervoor!

De verhalende songs en zeer sterke muziek van Iced Earth hebben me altijd al aangesproken, en daar is met Incorruptible niets aan veranderd. De band heeft een ijzersterk album neergezet, waar de fans van zullen houden. Dit is Iced Earth op zijn best, en dit album zal bij mij nog regelmatig rondjes gaan draaien in mijn cd-speler.

Score: 8,8

Tracklist:

  1. Great Heathen Army
  2. Black Flag
  3. Raven Wing
  4. The Veil
  5. Seven Headed Whore
  6. The Relic (Part 1)
  7. Ghost Dance (Awaken The Ancestors)
  8. Brothers
  9. Defiance
  10. Clear The Way (December 13th, 1862)

Line-up:
Stu Block – zang
Jon Schaffer – gitaar
Jake Dreyer – gitaar
Luke Appleton – bas
Brent Smedley – drums

Links:
Iced Earth (Official)
Iced Earth (Facebook)
Century Media Records


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie