Dutch Distortion

 

Recensies

Shivered – Journey To Fade

Shivered - Journey To Fade“Huh, Iran?”, denk ik bij mezelf, zodra ik zie waar deze band vandaan komt. Jawel, ik lees het goed. Dat was zo’n beetje het laatste land waar ik dacht dat ze metal zouden maken, maar de Midden-Oosterse metalscene is booming. En daar hoort ook Shivered bij. Dit project onder leiding van Mohammad Maki heeft zijn debuutalbum Journey To Fade volledig in eigen beheer uitgebracht. Laten we hopen dat het land van herkomst niet de enige verrassing is.

Melancholisch, donker en doomy zijn de drie woorden die bij me opkomen tijdens het luisteren van het album. De heldere zoetgevooisde zangstem van Mohammad Maki klinkt wel heel erg als die van Jonas Renkse: als ik het niet zou weten, zou ik bij vlagen denken dat ik naar Katatonia aan het luisteren was. De progressive hardrock / doom metal is heerlijk om aan te zetten op een donkere dag en rustig voor te gaan zitten.

De lyrics zijn net zo donker: depressies en de dood vormen de belangrijkste thema’s. Vooral op de songs ‘Eradicate’ en ‘Red Sky’ maken de lyrics een enorme indruk op me. De zwaarmoedige teksten passen heel goed bij de muziek.

Instrumentaal wordt de muziek getekend door zware riffs met daaroverheen melodieuze gitaarlijnen en hier en daar wat atmosferische synths. ‘Sudden Fear’ en ‘Unable’ zijn hier perfect tekenende voorbeelden van. Ik hou ervan, hoewel het voor sommigen misschien wel heel erg overkomt als gekopieerd van bands als Anathema en Katatonia. ‘My Last Will’ klinkt door zijn poppy leads gedurende de eerste helft een beetje als het werk dat Paradise Lost eind jaren ’90 heeft gemaakt, maar bouwt heel mooi op naar een zware doom-deathsong. Op ‘The Leaver’ verraadt de band zijn roots, met een gitaarmelodie die Midden-Oosters aandoet, met voor westerlingen vreemde ritmes en andere toonladders.

De sterkste track heeft de band tot het laatst bewaard, en wel als bonustrack. ‘The Hourglass’ heeft een heerlijke afwisseling tussen clean vocals en zware grunts. Hij is zwaar en de lucht betrekt meteen bij het aanzetten van deze track, naar een dreigend onweer. Een knallende afsluiter dus.

Shivered heeft een heel mooi debuut neergezet. Ik geniet van de muziek, en de lyrics tekenen op een fijne manier zware thema’s uit. Als de band zich iets meer doorontwikkelt en meer een eigen sound creëert, zie ik een geweldige toekomst voor ze.

Score: 7,4

Tracklist:

 1. Eradicate
 2. Sudden Fear
 3. River Of Shame
 4. Unable
 5. Red Sky
 6. Second Soul
 7. Neurotic
 8. Journey To Fade
 9. The Light Tears Apart
 10. My Last Will
 11. The Leaver
 12. The Hourglass (bonustrack)
 13. Line-up:
  Mohammad Maki – Zang, gitaar
  Doug Ross – Bas
  Arnaud Krakowka – Drums

  Links:
  Shivered (Official)
  Shivered (Facebook)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie