Dutch Distortion

 

Recensies

Damnation’s Day – A World Awakens

Damnation’s Day timmert alweer een tijdje aan de weg, sinds 2005. In 2013 brachten ze hun debuutalbum Invisible, The Dead uit en hebben ze flink getourd, met onder anderen Accept (ten tijde van hun Blind Rage-tour), om daarna in 2015 de studio in te duiken voor A World Awakens (2017).

Dit is geen standaard metal. Er zitten wat progressieve elementen in, puntig gitaarwerk, wat power metal-achtigs, maar met een zwaardere en donkerdere onderstroom. Allerlei stijlen zijn hoorbaar, maar het klinkt allesbehalve rommelig: het is juist een erg strak geheel, mede door het ritmische en enigszins hypnotiserende drumwerk. De zang schiet meteen vanaf het begin aangenaam en beheerst de hoogte in – het klinkt écht goed, gebalanceerd, vol en toch ook licht. Hun muziek is mooi gelaagd, gitaar en zanglijnen zijn in balans en gaan goed in elkaar over. Als luisteraar word je eenvoudig meegedragen op hun dynamiek. Het kost weinig moeite om opgeslokt te raken in de ietwat duistere atmosfeer.

Komt ‘ie dan toch: de onvermijdelijke doch bescheiden ‘maar’. Over de gehele linie is het allemaal zeer gepolijst, en soms iets té. Het wordt nooit saai, maar is soms wel meer van hetzelfde: het stuwende ritme, de intermezzo’s, de weg naar de climax. De sterke sfeer en zeer goede stem van Mark compenseert grotendeels hiervoor, wat mij betreft. Wel mis ik een emotionele lading en diepgang op deze plaat. Jammer, want er zijn genoeg factoren om bij mij wat kippenvelmomentjes op poten te zetten: krachtige stem, rijke muziek. Gezien het bovenstaande vind ik het dan ook lastig om een track te noemen die met kop en schouders uitsteekt boven de rest, maar ‘I Pray’ vind ik persoonlijk het hoogtepunt.

Concluderend zou ik over A World Awakens zeggen: ja, zeker een goed album, maar niet eentje die zich voorgoed in het gehoor nestelt. Daar had Damnation’s Day meer kunnen halen.

Score: 7,4

Tracklist
1. The Witness
2. Dissecting The Soul
3. Colours Of Darkness
4. I Pray
5. Into Black
6. To Begin Again
7. The Idol Counterfeit
8. A World Awakens
9. Diagnose

Line-up
Mark Kennedy – zang, gitaar
Jon King – gitaar
Dean Kennedy – drums

Links
Officiële website
Facebook
Intromental


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie