Dutch Distortion

 

Recensies

Montgolfière – The Fall

Montgolfière, The Fall coverToen ik de cd van Montgolfière voor me kreeg, was ik helemaal overtuigd dat ik iets in Frans in handen had gekregen, aangezien een montgolfière een luchtballon is in het Frans. Deze progressieve rockband komt echter uit een onverwachte hoek: Zweden. The Fall is het tweede album van deze gevarieerde prog rockers. Deels heavy stoner, gemixt met progressieve stukken, heavy metal en een jazzy ’70s fuzz vibe. Montgolfière lijkt van alle markten thuis te zijn. Ben je fan van bands als Pink Floyd, Rush en Anekdoten? Dan is dit wellicht de plaat voor jou!

Wat meteen opvalt aan The Fall, is dat het een enorm chille vibe heeft. Sommige stukken zijn vergelijkbaar met de nieuwe Opeth, wat in mijn ogen zeker niet verkeerd is. Toch weet de band een hele eigen sound neer te zetten. Het overbrengen van de mood lijkt het belangrijkste te zijn op deze cd. Iets waar Montgolfière gigantisch goed in slaagt.
Ik ben altijd bang dat een band met zoveel invloeden incoherent overkomt. Vaak laten dit soort bands een samenraapsel van riffs zien die helemaal niet bij elkaar passen. Montgolfière heeft het echter goed voor elkaar. Dat probleem is helemaal niet aan de orde op deze plaat. Zoals de band zelf ook al aangeeft: alle verschillende stukken passen bij elkaar en dragen bij aan de eigen sound op een album met ongeloofelijke nummers.

Op instrumentaal gebied gaat de band lekker zijn eigen gang. Doordat de muziek zo chill is, lijkt het alsof de muzikanten niet veel technische hoogstandjes laten zien. Niets is echter minder waar. De muzikanten zijn stuk voor stuk zeer capabel en spelen alles moeiteloos. Bij sommige prog-bands is het soms een wedstrijd wie de coolste licks kan laten horen, maar dat is hier helemaal niet het geval. Alle lijnen gaan naadloos in elkaar over, wat zorgt voor een geweldige cd als eindproduct.

Het enige nadeel wat ik bij deze plaat zou kunnen bedenken, is dat de sfeer over het hele album een beetje hetzelfde is. Het is soft en fuzzy. Hierdoor kan het na een tijdje wat gaan vervelen. Zelf had ik hier helemaal geen last van, ik heb vanaf de eerste tonen van ‘Daidalos’ tot de laatste momenten van het duistere ‘Spilt In Vain’ geweldig genoten.

Montgolfière heeft met The Fall een hele goede cd neergezet. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik aangenaam verrast was door de kwaliteit en sfeer op deze plaat. Is prog-rock iets voor jou? Dan raad ik je aan om dit album te checken. Je zal er geen spijt van krijgen!

Score: 9

Tracklist:

  1. Daidalos
  2. Clouds
  3. Rust And Ruin
  4. Closer
  5. The Search
  6. For A Silver Lining
  7. Spilt In Vain

Line-up:
Markus
Linus
Jesper
Josefine

Links:
Facebook
Bandcamp
Instagram
PRC Music


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie