Dutch Distortion

 

Recensies

Oprich – All Sails To The Wind

Een vikingthema is in de laatste jaren niet onbekend in de metalscene. Vikingen spreken enorm tot de verbeelding, en de mythen en sagen zijn een bijna onuitputtelijke bron van informatie voor de paganmetal. In Rusland had je een vergelijkbare groepering: de Ushkuiniks van Novgorod. De Russische band Oprich vindt het vreemd dat er eigenlijk nog geen albums zijn met als thema de Ushkuiniks. Daarom hebben ze de taak op zich genomen om dit dappere volk meer bekendheid te geven. Maak je ushkuis (schip) maar klaar om op stap te gaan met Oprich in hun derde langspeler All Sails To The Wind.

Het album start met de gelijknamige titeltrack ‘All Sails To The Wind’. Meteen worden we verrast met de vrolijke geluiden van een fluit. Het is heel duidelijk te horen dat de inspiratie uit de volksmuziek en folklore gehaald wordt. Dit is vooral terug te horen in de extra instrumenten, het koortje en het terugkerende oosterse tintje. De fluit heeft een grote rol op het album. Op sommige momenten overtuigender dan op andere. Bij ‘The Ruthless One (Sword Of The Volga)’ hadden ze het van mij weg mogen laten. De fluit komt daar in als penetrant telefoongerinkel. Niet een hele plezante toevoeging.

Het tweede nummer, ‘Campaign’, lijkt bij de start niet helemaal lekker uit de verf te komen. De harmonie tussen gitaren en basgitaar klinken wat houterig en dissonant. In combinatie met de drums wordt het niet veel beter. Gelukkig trekt het wel bij, hoewel het houterige gevoel in dit nummer wel blijft terugkomen.

Over het algemeen bestaat dit album uit leuke, muzikale thema’s die ik nog niet eerder bij andere folk/pagan metal bands heb gehoord. Vaak heb ik het idee dat riffjes hergebruikt worden door verschillende bands. Oprich weet echter creatieve melodieën af te leveren. Wat ik minder vind, is dat in sommige nummers alle instrumenten tegelijk dezelfde melodie spelen, zoals tijdens ‘In Oars’ Splahes’. De band lijkt zich daar iets te makkelijk vanaf te maken door allemaal dezelfde lijn aan te houden. Een blok van geluid.

All Sails To The Wind is een interessant album met leuke, vernieuwende melodieën. De latere nummers op het album zijn van iets mindere kwaliteit, maar nog steeds de moeite waard om te beluisteren. Het uitgewerkte thema komt geweldig naar voren en dat zorgt er voor dat dit album op een hoger niveau wordt getild.

Score: 7,2

Tracklist:

  1. All Sails To The Wind
  2. Campaign
  3. An Axe And A Flail
  4. Winds’ Heady Mead
  5. In Oars’ Splahes
  6. Bear Hug
  7. The Ruthless Ones (Sword Of The Volga
  8. A Barrow Over The River
  9. Volga Lullaby
  10. Danube Lullaby

Line-up:
Pan – Zang, fluit
Jaromir – Gitaar, zang
Kolyado – Gitaar
Peresvet – Basgitaar
Michail Romanov – Folk instrumenten
Vladimir – Drums
Pustosvyat – Muziek, arrangementen

Links:
Officiële website
Bandcamp
Facebook
Casus Belli Musica


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie