Dutch Distortion

 

Recensies

Prospekt – The Illuminated Sky

Prospekt - The Illuminated SkyIn de wereld van de progressieve metal wordt er over het algemeen verwacht dat jouw albums volgens een concept worden geschreven. De Britse band Prospekt wilde afwijken van dit geforceerde idee en heeft er voor gezorgd dat op het nieuwe album The Illuminated Sky alle nummers een eigen identiteit hebben gekregen. Met invloeden van Dream Theater, Symphony X, Opeth en Circus Maximus is het natuurlijk de vraag of die eigenheid naar voren komt. Prospekt neemt ons mee op een reis door de muziek.

The Illuminated Sky belooft veel goeds met een episch intro, waarna de titelsong meteen uitbarst in meeslepende, over de top, progressieve powermetal. De overeenkomsten met Symphony X zijn vanaf het begin in het instrumentale gedeelte goed te horen. Ook later op het album komt deze invloed duidelijk terug door de syncopische gitaarpartijen. De zanger heeft een behoorlijk hoge stem, maar weet zijn melodieën vrijwel loepzuiver te zingen. Is het too much? In deze scene kan dat bijna niet.

Wat opvalt is dat er op deze plaat veel aandacht is besteed aan de overgangen tussen de nummers. Het loopt allemaal lekker door, maar geeft niet het idee dat je een uur lang naar hetzelfde nummer aan het luisteren bent. De productie klinkt ook lekker, maar her en der is er wel een overmatig gebruik van galm te horen. Ergens past het er wel een beetje bij.

Op dit album spelen twee bekende gastmuzikanten mee. Tijdens ‘Alien Makers Of Discord’ is de legendarische Greg Howe te horen. Hij is vooral bekend als jazz fusion gitarist en heeft samengewerkt met grote namen als Jordan Rudess (Dream Theater), Michael Jackson en Laura Pausini. Zoals verwacht is het gitaarwerk dan ook puntgaaf in dit nummer. Op ‘Where Masters Fall’ zingt Marc Hudson (Dragonforce) mee. Een waardig afsluiter van dit strakke album.

Dan komt de grote vraag: hebben alle nummers op The Illuminated Sky een eigen identiteit? Hoewel er geen concept is, is er wel een overduidelijke invloed van Symphony X te horen. Ik kan heel rottig gaan doen en Prospekt daarop afrekenen, maar ze hebben gewoon echt een lekkere plaat neergezet. Houd je van epische progressieve powermetal? Dan is dit het album wat je moet luisteren. Ik heb er in ieder geval van genoten!

Score: 8.3

Tracklist:

  1. Ex Nihilo
  2. The Illuminated Sky
  3. Titan
  4. Distant Anamnesis
  5. Beneath Enriya
  6. In The Shadows Of The Earth
  7. Alien Makers Of Discord (feat. Greg Howe)
  8. Cosmic Emissary
  9. Akaibara
  10. Where Masters Fall (feat. Marc Hudson)

Line-up:
Leo – Gitaar, orkest
Michael – Zang
Rox – Keyboard, orkest
Phil – Basgitaar
Blake – Drums, percussie

Links:
Facebook
Bandcamp
Lasers Edge


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie