Dutch Distortion

 

Recensies

Abyssphere – На пути к забвению

Dat Abyssphere een band uit Rusland is, is me na vandaag overduidelijk. Op mijn zoektocht naar informatie over het nieuwe album, На пути к забвению, kwam ik niets anders tegen dan Russische websites. Met behulp van Google Translate ben ik toch een heel eind gekomen. De melodische doommetalband Abyssphere is opgericht in 2003 en heeft eerder dit jaar hun derde langspeler uitgegeven. De titel van dit album kan losjes vertaald worden naar “Op weg naar vergetelheid”.

De weg naar vergetelheid blijkt zeer lang te zijn. Meer dan anderhalf uur maar liefst. Met zestien nummers die bijna allemaal meer dan vijf minuten duren is dat snel bereikt. Ongeveer een kwart van bijna elk nummer bestaat uit een tergend lange keyboardintro met iets te slechte samples. Ook wordt er soms gebruik gemaakt van een fade in. Zelfs de drums moeten eraan geloven. “Vergetelheid” kan op dit gebied ingeruild worden door het woord “verveeldheid”.

De muziek op het album is over het algemeen wat tam en voorspelbaar. Sommig gitaargepriegel is iets aan de hoge kant qua stemming. Dit zijn vooral de stukken waarbij iets minder gebruik wordt gemaakt van distortion en galm de overhand neemt. De toetsen en hakkerige riffs zorgen voor een gothic feeling. Dat komt de muziek op veel plaatsen niet echt ten goede. Veel stukken komen knullig over, maar er zijn ook stukken die wel de goede snaar raken.

Toch heeft На пути к забвению iets waardoor het mij trekt. Dat is vooral te danken aan de geweldige vocals. Deze zijn bij eigen nummers in het Russisch, en worden vertolkt in cleane vocals en grunts. Vooral de grunts zijn op sommige momenten echt diabolisch en zorgen voor een extreem intens gevoel. Het enige nummer waarin ik de vocals iets minder vind, is de cover ‘Only For The Weak’ van In Flames. Dit is ook het enige Engelse nummer op het album. Wel vind ik de cover interessanter dan het origineel, omdat het iets ruwer is dan het overgeproduceerde origineel.

На пути к забвению is eigenlijk gewoon een beetje te lang. Abyssphere had flink moeten knippen in de intro’s en alleen de beste riffs moeten overhouden. Dan was er een cd overgebleven die de helft korter was geweest, maar een veel hoger cijfer had gekregen. Ik heb stille hoop voor een volgend album.

Score: 6

Tracklist:

 1. Двери
 2. Прозрение
 3. Один во тьме
 4. Carthago Delenda Est
 5. Сияние
 6. Марафон
 7. Пыль
 8. К забвению
 9. Вирус
 10. Горизонт
 11. Меридиан
 12. Конец долгой ночи
 13. У врат забвения
 14. Only for the Weak (In Flames cover)
 15. Чёрный океан 2.0
 16. Солнце 2.0

Line-up:
Alexander Yakoviev – Grunts
Alexander Mikhailov – Gitaar
Konstantin Tsygankov – Cleane zang, gitaar, basgitaar, keyboard
Evgeniy Nosov – Drums

Links:
Bandcamp
Myspace
Youtube


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie