Dutch Distortion

 

Recensies

Republica – Brutal & Beautiful

Er bestaan kennelijk drie bands met de naam Republica: een oude Britse rockband uit de jaren zestig, een britpopbandje uit de nineties en een Braziliaanse hardrockband die sinds 2012 bestaat. Het was een kleine zoektocht om te achterhalen welke van die drie nou voor mijn neus lag, maar het blijkt de laatste te zijn. Het gebrek aan informatie stelt me al enigszins teleur; hopelijk kan de muziek dat goedmaken. De band is kennelijk al groot en beroemd in Zuid-Amerika en heeft daar opgetreden op de grootste festivals. Tijd voor de doorbraak in Europa met hun vierde album Brutal & Beautiful dus?

Het album stroomt bijna over van de zware, groovy gitaarriffs waar de liedjes omheen worden opgebouwd. Vooral niet te moeilijk doen, lijkt het motto van deze Brazilianen te zijn. Die instelling kan ik waarderen: soms is simpel het best.

Echter, het album komt maar erg traag op gang. De eerste songs slepen voort alsof er geen einde aan lijkt te komen. Om eerlijk te zijn, ben ik ook blij als ze over zijn. Pas bij het derde nummer, ‘One Left In The Chamber’, heb ik het gevoel dat ik hier wel wat mee kan. Dit is een lekker stevige rocktrack in de stijl van bijvoorbeeld Black Stone Cherry en Nickelback, die uitnodigt tot een lekker potje headbangen. Dat gevoel houdt echter al snel op met de volgende track, de powerballad ‘Intimacy Of Your Soul’. Daarna komen de stonerinvloeden naar boven drijven in tracks als ‘The Maze’ en ‘Broken’, waarbij vooral de laatste overigens barst van de energie. Dat heb ik gemist! Oh wacht; ik heb te vroeg gejuicht. Na de break gaat het weer enorm sloom verder, de lekkere dynamiek van eerst is plotsklaps verdwenen. Op zo’n manier komt een album nooit op gang.

Net op het moment dat het lekker losgaat, stort het energiegehalte weer volledig in. Brutal & Beautiful is een album vol anticlimaxen, waar zo veel meer uit had kunnen worden gehaald. Het album laat me zwaar teleurgesteld achter. Niet omdat het slecht is, maar omdat het veel beter had kunnen zijn.

Score: 5,3

Tracklist:
1. Black Wings
2. Death For Life
3. One Left In The Chamber
4. Intimacy Of Your Soul
5. The Maze
6. Beautiful Lie
7. Broken
8. Everything
9. Endless Pain
10. Stand Your Ground
11. Tears Will Shine

Line-up:
Leo Belling – zang
LF Vieira – gitaar
Jorge Marinhas – gitaar
Marco Vieira – bas
Mike Maeda – drums

Links:
Republica (Official)
Republica (Facebook)
Odyssey Music Network


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie