Dutch Distortion

 

Live Reports

De nieuwste reports uit de muziekwereld.

Dool + GOLD – Neushoorn, 23/12/2017

Al meerdere malen dit jaar stond de Nederlandse supergroep Dool op de bühne. Aan het begin van dit jaar brachten ze hun debuutalbum Here Now, There Then uit, waarmee de (ex-) leden van Elle Bandita, GOLD en The Devil’s Blood hoge cijfers wisten te scoren. Benieuwd wat wij er van vonden? Lees hier onze review. Op 23 december was deze bijzondere band te horen in de kleine zaal van de Neushoorn in Leeuwarden. De Rotterdamse darkrockers van GOLD stonden in het voorprogramma. Een avond om van te smullen!

GOLD

Aan het begin van de avond werd het publiek door een verleidelijke, eenzame zangstem de zaal in getrokken. Het resultaat was dat de zaal behoorlijk vol stond. Toen GOLD begon te spelen, was het meteen duidelijk dat deze band veel in zijn mars heeft. De muziek is dromerig, langdradig en een beetje spooky. Het eerste nummer had een mooie opbouw, waardoor het meteen mijn interesse wist te trekken.

Vanaf het tweede nummer was het echter duidelijk dat deze manier van progressie in de muziek niet veel vaker terug te horen was. Een gemiste kans, want bij het eerste nummer had de band me echt te pakken. De songs waren vooral heel eentonig, wat soms voor een drukkende sfeer zorgde. De afwezige, dromerige act van de zangeres droeg hier ook aan bij. Gelukkig was het wel duidelijk te zien dat de muzikanten heel veel lol hadden tijdens het spelen. Hopelijk laat GOLD in de toekomst meer mooie progressies horen en een setlist met meer diversiteit.

Dool

Dool is een band waar geen label op te plakken is. Dark rock, post, gothic pop, psychedelische metal, occult? De muziek is net een achtbaan door verschillende genres, waarin de band wel een stempel heeft weten te drukken op zijn eigen stijl.

De band startte sterk met ‘The Alpha’, waar de riff je bijna laat denken dat je naar Tool aan het luisteren bent. Dool weet een zeer intense setting neer te zetten. Geen poespas, geen gimmicks, gewoon spelen. Het valt nauwelijks op dat er bijna niet gecommuniceerd wordt met het publiek, en dat is geen gemis. Door de setting voelt het alsof wij allemaal een beetje Dool zijn en deel uitmaken van het geheel.

Een compliment aan de Neushoorn voor het goede geluid. Dit complementeerde de dikke gitaarsound die de band zich eigen heeft gemaakt. Hoewel de zang soms wat wegviel aan het begin, was alles vrij goed in balans. Voor de oordoplozen onder ons was de basgitaar wel wat aan de harde kant. De muziek zelf is rauw, maar werd piekfijn uitgevoerd. Toppers van de avond waren voor mij ‘Golden Serpents’ en ‘In Her Darkest Hour’.

Het is heel knap als een band je zo weet mee te voeren tijdens een concert. Bij Dool gaat het bijna als vanzelf. Kippenvel, ogen dicht en genieten. Het was een geweldige show, waarbij we maar weer op het overduidelijke feit worden gedrukt dat Dool op de kaart staat.

Links:
Officiële website Dool
Officiële website GOLD
Officiële website Neushoorn


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie